23 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Zo'n laatste rommelweek op school is wezenlijk voor het ontbinden van de groep

‘Bedankt lieve juf, het zit d’rop.’ Een weckpot vol met drop als afscheidscadeau aan het eind van het schooljaar. Als mijn lieve oma nog zou leven, zou ze jaloers zijn op de hoeveelheid weckpotten die ik hiermee de afgelopen jaren al heb verzameld. Daar zou ze haar grote gezin gezond de winter mee door kunnen helpen. Niet met de inhoud die er nu in zit trouwens. Met al die drop, spekjes en chocola stapt geen enkele juf meer bikiniproof de zomervakantie in.

Dat is toch het eigene van de basisschool: dat ieder schooljaar op zichzelf staat. Sinds ik ook intern begeleider ben, merk ik het verschil. Op de laatste schooldag sluit ik de deur van mijn kantoor en als ik die na de vakantie weer opendoe, ga ik verder waar ik was gebleven. Met een klas is dat nooit zo. Bij de start van een schooljaar wordt er flink in een groep geïnvesteerd. Alle aandacht voor kennismaking en groepsvorming. Zo rond de herfstvakantie lijkt ieder zich aardig te hebben verzoend met zijn of haar positie in de groep. In de groepsdynamica noemen we die fase de performing; de leiders hebben hun positie ingenomen, de volgers bevestigen die plek. Er kan rustig gewerkt worden. Als dat tegen die tijd nog niet is gelukt, kan het de rest van het schooljaar onrustig blijven. Daar hebben de groep en de leerkracht dan een flinke dobber aan. Ondermijnen van het gezag, geruzie in de pauzes, buitensluiten van klasgenoten.

schoonmaakgeur

Maar voor je het weet, is een schooljaar weer voorbij. De laatste week is het onrustig in de school. De methodeboeken zijn uit en er worden alternatieve lessen bedacht. De temperatuur stijgt, het werktempo daalt.

Soms zijn kinderen op de laatste schooldagen ineens al vertrokken. Dan nemen ouders het risico van een boete van de onderwijsinspectie op de koop toe voor een vroegere – en dus goedkopere – vakantieticket. ‘Er wordt in die laatste week toch niks meer gedaan op school’, is dan het argument. Ik denk dat je daarmee de waarde van zo’n laatste rommelweek onderschat. Het is een wezenlijk onderdeel van het ontbinden van een groep, zeker als de groepssamenstelling na de vakantie anders wordt. Het besef dringt door dat dit wat er nu is, straks voorbij zal zijn. Dat is voelbaar door de hele school en dat heeft plek nodig. Er wordt wat meer gehuild en wat meer geknuffeld. Als leerkracht vind ik dat ieder jaar weer een pittig proces. In zo’n schooljaar trek je intensief met elkaar op, zet je je hart wijd open voor elkaar, is het soms zoeken naar de juiste snaar, maak je samen fouten en leer je daar weer van. Maar na de laatste schooldag is het gewoon voorbij. Door de helden die de schoonmaakavond bezoeken, worden de laatste sporen uitgewist en dan sta je daar op vrijdagmiddag in de citroenfrisse schoonmaakgeur een beetje verloren in je lokaal. Het is leeg, klaar en over, en zo voel je je dan ook.

schone lei

Nu word ik daar wat melancholisch van, want afscheid nemen zal nooit mijn sterkste kant worden, maar het is eigenlijk ook wel uniek natuurlijk, dat je ieder jaar weer de kans krijgt met een schone lei te beginnen. Een reset van je werkomgeving.

Thuis probeer ik dat nu ook. Niet ieder jaar, maar nu we na tien jaar weer verhuizen, is het een mooi moment om te ­resetten. Ons huis staat inmiddels te koop. De makelaar gaf ons een checklist voor het verkoopklaar maken van het huis. Bij punt 1 zakte de moed me al in de schoenen: ‘Verminder je spullen met een derde’. De opruimgoeroe Marie Kondo zou dit nog maar matig vinden, vermoed ik, maar ik ben geen Marie; voor mij is dit een uitdaging, want bij alles wat er door mijn vingers gaat, weet ik talrijke redenen om het toch nog even te bewaren. Maar ik haalde gehoorzaam een lading bananendozen, schoof daar met mijn ogen dicht een derde van onze inboedel in en werd zomaar verrast door het heerlijke resultaat: overzicht, ruimte en rust.

Vakantietijd: een kans om te resetten. Want voor je het weet liggen de dromen die je eigenlijk had, diep begraven onder alles wat je bezit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.