Direct naar artikelinhoud
Fraude in het voetbal

Meisjes kregen 50.000 dollar aangeboden om match te vervalsen: “Omkopers benaderen steeds vaker tieners”

De Belgische voetbalmeisjes brachten de technische staf meteen van de omkopingspoging op de hoogte. Die alarmeerde de voetbalbond.Beeld Sevil Oktem

Vier tienermeisjes zijn dit jaar benaderd met de vraag niet voluit te gaan in een internationale match van de nationale voetbalploeg. Ze kregen daar 50.000 dollar voor aangeboden. “Dat gebeurt helaas steeds vaker”, zucht bondscoach Tamara Cassimon.

Zelfs minderjarige voetballers zijn niet veilig voor criminelen die matchen omkopen in opdracht van de gokmaffia. Dat blijkt uit een opmerkelijk dossier in het Belgische vrouwenvoetbal. Zowel bij de nationale jeugdploeg van de min-17-jarigen (Red Flames U17) als bij die van de min-16-jarigen (Red Flames U16) werden dit jaar speelsters benaderd om een match te 'fixen'.

Een eerste incident deed zich voor eind maart, toen de Red Flames U17 naar Nederland reisden voor een toernooi. Ze moesten daar matchen spelen tegen Roemenië, Portugal en Nederland. Enkele dagen voor de match tegen onze noorderburen kregen drie speelsters op sociale media een bericht van een onbekende, Turkse man. Het ging om twee aanvallers en één middenvelder. Stuk voor stuk 15- en 16-jarigen.

Verdacht

"Hij beloofde hen 50.000 dollar als ze niet voluit zouden gaan in de match tegen Nederland", zegt bondscoach Tamara Cassimon. "De meisjes vonden dat zeer vreemd en spraken er onderling over. Toen ze merkten dat meerdere speelsters dat bericht ontvangen hadden, zijn ze er onmiddellijk mee naar de technische staf gestapt. Ik heb dat bericht toen ook gelezen en het ging wel degelijk om een aanbod tot matchvervalsing."

Cassimon is met de berichten naar de Belgische bond gestapt en die alarmeerde op zijn beurt de Europese voetbalbond UEFA. Ook het federaal parket werd ingelicht. "We hebben er verder niet te veel aandacht aan besteed, want ik wist dat geen van de speelsters op zo'n aanbod zou ingaan", zegt Cassimon. "Enkele maanden later was het echter weer van dat."

‘Een Turkse man beloofde 50.000 dollar als ze niet voluit zouden gaan in de match tegen Nederland’
Tamara Cassimon, bondscoach

Toen reisde de bondscoach met de U16 Red Flames naar Portugal voor een vriendschappelijk toernooi. Er stonden matchen tegen Portugal, de Verenigde Staten en Zwitserland op het programma. Opnieuw kreeg een speelster van 15 jaar een aanbod via sociale media. Ook dat incident is onmiddellijk gemeld.

"Het gebeurt helaas steeds vaker", zucht de bondscoach. "En niet alleen bij de meisjes, ook bij de jongens hoor ik verhalen over mannen die hen benaderen met voorstellen om matchen te vervalsen." Cassimon gelooft niet dat er bij de Belgische nationale jeugdploegen speelsters zijn die op zo'n aanbod zouden ingaan.

Ze weet dat in alle landen en in alle jeugdcategorieën dezelfde verhalen de ronde doen. "Het is al jaren bezig. Ik herinner me nog mijn eerste toernooi als bondscoach van de U16 Red Flames in Zwitserland. Dat was in Kroatië, en in de tribune achter ons zat een man die alles in de match doorbelde. 'Nummer 9 schiet naar doel. Nummer 6 krijgt geel.' Dat soort zaken. Die man was zo luid bezig, dat UEFA-medewerkers hem uiteindelijk uit de tribune gehaald hebben. Ik vond dat zeer verdacht. Waarom zou iemand alle acties in een vriendschappelijke jeugdmatch van 15-jarige meisjes doorbellen?"

Tamara Cassimon, bondscoach.Beeld BELGA

Het antwoord is vrij eenvoudig: omdat ergens in de wereld op de wedstrijd gegokt wordt. Niet via de grote gokbedrijven, maar via het illegale circuit. Dat zegt Thibault De Gendt, de integrity officer van de Belgische voetbalbond. In een hoorzitting in het Vlaams Parlement illustreerde hij de reikwijdte van de illegale gokkartels met een anekdote van enkele jaren geleden. "We zaten samen met Sportradar (een databedrijf dat de gokmarkten in de gaten houdt, red.) om een samenwerking te bespreken. We wilden vooral ook de matchen in de lagere reeksen laten controleren op onverwachte gokpatronen. Sommige mensen bij de bond geloofden niet dat dat nodig was. Want wie wedt er nu op matchen uit de Belgische derde klasse? Wel, Sportradar toonde ons dat enkele dagen eerder voor 7.000 dollar gegokt was op een match uit onze derde klasse."

Infosessies

Het bewijst volgens De Gendt hoe waakzaam we moeten zijn voor matchfixing. "Het doet zich op alle niveaus voor en helaas proberen ze dus ook al tieners om te kopen." Het is de reden waarom UEFA en de Belgische voetbalbond meermaals per jaar infosessies organiseren voor onze jeugdploegen. "We waarschuwen spelers voor de gevaren en informeren hen over de stappen die ze moeten zetten als ze benaderd worden." Met succes, zo blijkt.