Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Preud'homme hoopt vanavond op stunt tegen leider in Spanje

Standard-spelers Senna Miangue (links) en Renaud Emond dollen op training in Luik. Vanavond hebben ze punten nodig tegen Sevilla om Europees te overwinteren.Beeld BELGA

Vanavond op Sclessin: een topaffiche tegen Sevilla, de leider in La Liga. Het wordt alles of niets voor het team van Michel Preud'homme, dat zes punten uit vier Europa League-matchen haalde.

, en

Op 6 november 2008 klopten de Rouches Sevilla met 1-0, een doelpunt van Dieumerci Mbokani. De Spanjaarden waren op dat moment 'slechts' het nummer vijf in de Primera División. Maar zelfs toen al werd de overwinning bijzonder hoog ingeschat door de buitenwereld.

Vandaag moet Standard net als tien jaar geleden proberen om te stunten tegen Sevilla, niet langer vijfde maar aan de leiding in eigen land. "Je ziet dat het snel kan gaan in het voetbal", grijnsde middenvelder Paul-José Mpoku. "Voor de heenwedstrijd was het een ploeg in crisis, nu staan ze op kop in La Liga. Maar, ook al wordt het moeilijk, we hebben in Sevilla (5-1-nederlaag, FDZ) bewezen dat we ze pijn kunnen doen. Als we de richtlijnen van de coach tot in de puntjes opvolgen. We mogen dus geen dom balverlies lijden of stommiteiten doen in de verdediging. Iedereen moet zijn taak respecteren. Bovendien: aanvallend moeten we efficiënt zijn. Dat is wat zulke ploegen doen. Zij twijfelen niet, zij scoren.

"Er is nog een kleine kans op Europese overwintering als we de drie punten pakken. Daar gaan we voor. Waarom we denken de Spaanse leider te kunnen kloppen? Er zijn geen grote of kleine ploegen meer, toch? Iedereen kan van iedereen winnen."

Niet uitverkocht

Woorden die een relaxte Michel Preud'homme graag hoorde. Hij houdt van winnaars, wil dat zijn spelers vanavond voluit gaan. Preud'homme besefte wel dat het niet evident wordt tegen Sevilla.

"We moeten hopen op een mindere dag bij hen en we moeten zelf een perfecte match spelen", wist de Standard-trainer. "Weet je, ik ben niet verbaasd dat zij aan de leiding staan in Spanje. Men lachte een beetje meewarig toen ik na de heenwedstrijd zei dat het een heel goede ploeg is. Maar als ik iets zeg, is dat gebaseerd op analyses, niet op iets wat ik hoor waaien. Sevilla heeft nog niet dezelfde reputatie als Real Madrid of Barcelona, ze werken wel even goed en hebben evenveel kwaliteit. Ik plaats hen op dezelfde hoogte. Ik vind het belangrijk dat mijn groep Europese ervaring opdoet in zulke formidabele matchen. Het kan ons alleen nog helpen om verder te groeien."

‘We moeten hopen op een mindere dag bij hen en zelf een perfecte match spelen’
Michel Preud’homme

Een topaffiche tegen de leider uit Spanje. En toch loopt Sclessin vanavond niet vol. Preud'homme: "Ik denk dat er 17.000 à 18.000 fans zullen zijn. Natuurlijk willen we dat het uitverkocht geraakt en dat er een ambiance de feu is. Maar zelfs 15.000 Luikse fans kunnen de tegenstander doen wankelen."

Racing Genk krijgt vanavond tegen Malmö de eerste van twee matchballen om zich te plaatsen voor Europees voetbal na de winterstop. In de heenwedstrijd nam Genk vrij makkelijk afstand van de Zweden, maar Philippe Clement verwacht zich toch aan een pittig duel. "Wij speelden een heel sterke partij, waardoor zij veel minder sterk leken dan ze eigenlijk zijn. Malmö heeft dit seizoen nog maar twee wedstrijden verloren, dat wil toch wat zeggen."

Voor Anderlecht staat er niets meer op het spel. Het zal tegen Trnava aantreden met een B-ploeg. Trebel blijft nog minstens twee weken out. Najar en Santini zijn ziek en kunnen zeker niet spelen tegen Trnava. Vranjes bleef aan de kant met een blessure. Gerkens is op de sukkel. Dimata geraakt ten vroegste dit weekend klaar. En dan is Bakkali nog geschorst.