Direct naar artikelinhoud
Crisis Catalonië

Spaanse rechter steekt stokje voor arrestatie Puigdemont

Carles Puigdemont, voormalig minister-president van Catalonië, komt aan in Kopenhagen.Beeld REUTERS

Het Spaanse parket had gevraagd om het Europees aanhoudingsbevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont opnieuw te activeren. De Spaanse rechter weigert dat nu echter te doen. Puigdemont kwam vanochtend aan in de Deense hoofdstad Kopenhagen, met een vlucht uit Charleroi.

De Spaanse rechter weigert het Europese aanhoudingsbevel tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in Denemarken opnieuw te activeren. Het Spaanse parket had gisteren al in een mededeling aangekondigd dat het de onderzoeksrechter die zich over de unilaterale Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring buigt, om een nieuw Europees aanhoudingsbevel zal vragen, "om aan de Deense gerechtelijke autoriteiten de arrestatie van de beschuldigde te vragen". Ze voegde de daad bij het woord, zo werd vernomen uit gerechtelijke bronnen.

Puigdemont, die in eigen land vervolgd wordt om aanklachten als "rebellie", is al sinds 30 oktober in vrijwillige ballingschap in ons land. Ondertussen is Catalonië volop bezig met het vormen van een nieuwe regering, na de verkiezingen van 21 december. De separatistische partijen willen Puigdemont terug aan het hoofd van die regering zien. Maar de Spaanse regering zou de regio blijven besturen als die weer als regeringsleider wordt opgevoerd.

Het Catalaanse parlement heeft Puigdemont ondertussen voorgedragen als leider van de regionale regering. Carles Puigdemont was de enige kandidaat voor het presidentschap van de Catalaanse regering. De nieuwe voorzitter van het Catalaanse parlement, Roger Torrent, maakte vandaag de kandidatuur bekend na overleg met leiders van de in het parlement vertegenwoordigde partijen.

Roger Torrent, voorzitter van het Catalaanse parlement, roept Carles Puigdemont uit tot nieuwe minister-president.Beeld EPA

Kopenhagen

De Catalaan is vanochtend aangekomen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Dat melden de Deense televisie en Spaanse media. Hij steeg op kort voor 7 uur op de luchthaven van Charleroi en landde rond 8.20 uur in Kopenhagen, met een vlucht van Ryanair, aldus de Catalaanse krant La Vanguardia. Eerder had ook de Spaanse krant El Pais een foto en filmpje gepubliceerd van Puigdemont in de luchthaven van Brussel.

Puigdemont zal pas morgen de media toespreken over de huidige situatie in het Catalaanse parlement. Dat heeft hij gezegd tijdens een debat aan de universiteit van Kopenhagen, onder de titel 'Catalonië en Europa op de tweesprong voor de democratie?', waar hij aan deelnam.

"Als ik iets zeg over het nieuws in Catalonië in verband met de beslissing van het parlement of de beslissing van de Spaanse rechter, denk ik dat niets van wat er vandaag is besproken in de media zal verschijnen", zei Puigdemont op een vraag tijdens het debat.