Verkeersanker Lien Thys schrijft een boze open brief, omdat mensen maar blijven gsm'en achter het stuur.

VRT-verkeersanker Lien "misselijk" van vele gsm'ers achter het stuur: "Waarom voeren we eigenlijk nog campagnes?"

Was de fictieve dood van Pommelien Thijs, en die hele verkeerscampagne, dan echt voor niets? Dat vraagt VRT-verkeersanker Lien Thys zich af in een open brief op Instagram. Ze schrijft dat ze zich gefrustreerd en gedegouteerd voelt door alle mensen die gsm'en achter het stuur. "Terwijl ze goed weten dat dat niet okƩ is en dat ze een ongeval kunnen veroorzaken."

"Ik sta 20 minuten in de file en zie meer dan 15 mensen met hun gsm achter het stuur zitten. Ik vloek luidop in mijn auto, omdat ik het niet begrijp. Wat is er zo belangrijk dat je achter het stuur je gsm gebruikt?"

Lien Thys is 25 jaar en sinds anderhalf jaar een van de vaste verkeersstemmen op de radiozenders van VRT. Onderweg naar het werk ergerde ze zich deze week zo hard aan alle mensen die met de gsm achter het stuur zitten dat ze een boze open brief op Instagram postte.

"Toen ik op het werk aankwam, was ik echt misselijk van de frustraties en boosheid", vertelt Lien in 'Radio2 Spits'. "Niet van die ene keer, maar omdat ik het zo vaak zie. Zelfs aan het rood licht, terwijl je daar maar 2 minuten stilstaat. Was de fictieve dood van Pommelien Thijs dan echt voor niets?"

Amper 2 maanden geleden lanceerde VRT, in samenwerking met de Vlaamse overheid, een sensibiliseringscampagne over de gevaren van afleiding in het verkeer. Actrice en zangeres Pommelien Thijs zong het campagnelied 'Het beste moet nog komen'Ā en speelde zelf de hoofdrol in de beklijvende videoclip.

Bekijk: in de videoclip speelt Pommelien Thijs een jonge vrouw die overlijdt bij een verkeersongeval, omdat ze afgeleid is door haar gsm:

Videospeler inladen...

"Mensen beweren dat die videoclip hen doet stilstaan, maar nee. Ze blijven gewoon hun gsm gebruiken achter het stuur", zegt Lien. "Terwijl ze goed weten dat dat niet okĆ© is. Ze kunnen de aanleiding van de volgende kleine botsing zijn, van het grotere ongevalĀ waardoor er een file van anderhalf uur ontstaat of van de aanrijding met een dodelijk slachtoffer."

"Ik vraag me ook af: wat doen die mensen op hun gsm? Zijn ze met belangrijke zaken voor het werk bezig? Checken ze hun mails? Liken ze babyfoto's van een vriendin op Instagram of scrollen ze eindeloos op TikTok?"

"Hun eerste reflex als ze stilstaan, is op hun gsm scrollen. We kunnen niet meer gewoon achter het stuur zitten en wachten. En het zijn niet per se alleen de jongere generaties, het is echt iets van alle leeftijden."

"Ik denk dat mensen zich niet meer kunnen vervelen. Laten we dat gewoon weer samen leren. Luister naar de radio, je eigen muziek, een podcast, een luisterverhaal of laat iemand het langste spraakbericht ooit voor je inspreken dat je onderweg kan beluisteren. Maar blijf alsjeblieft gewoon met je fikken van je gsm."

Meest gelezen