Jinnih Beels trekt zich terug als lijsttrekker bij gemeenteraadsverkiezingen: “De rust kan nu eindelijk terugkeren”

Jinnih Beels stopt als Antwerps lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat heeft ze donderdagavond aangekondigd op de algemene ledenvergadering van Vooruit Antwerpen. Wie haar opvolgt is niet duidelijk. Beels blijft wel lijsttrekker voor de Kamer.

Jan Stassijns, Sacha Van Wiele

Donderdagavond 20 uur: “Mijn verwachtingen? Dat het allemaal goedkomt.” Kersvers Antwerps Vooruit-gemeenteraadslid Kathleen Van Brempt had er nog goede hoop op, bij aanvang van de algemene ledenvergadering in het ABVV-vakbondsgebouw op de Paardenmarkt.

LEES OOK. ANALYSE. Waarom Jinnih Beels zich nu terugtrekt als Antwerpse lijsttrekker

Drie uur later gebeurt het onverwachte. Schepen Jinnih Beels trekt zich terug als lijsttrekker voor Vooruit bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “Mijn focus ligt nu op de nationale verkiezingen van 9 juni waarvoor ik met veel goesting campagne aan het voeren ben”, zegt Beels na afloop. “Maar, dat wil ook zeggen dat ik de lokale bladzijde op het einde van mijn mandaat omdraai. We hebben een goede algemene vergadering achter de rug en ik ben ervan overtuigd dat de rust nu eindelijk kan terugkeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat de partij een nieuwe lokale lijsttrekker zal aanduiden om ons werk ook verder te zetten na 2024.”

Dirk Wiesé, bestuurslid bij Vooruit Antwerpen, die als verzoener de neuzen weer in dezelfde richting moest krijgen, sprak na de algemene vergadering de pers toe. “Dit hadden we niet verwacht”, zegt Wiesé. “Jinnih (Beels, red.) heeft haar lijsttrekkerschap aan de leden voorgelegd. En nu ligt het lijsttrekkerschap voor oktober weer open. Het ligt dus bij de leden. De neuzen staan in dezelfde richting. We hebben ons uit elkaar laten spelen in dit college. Ik heb van de leden gehoord dat we nu vooral onze rangen moeten sluiten. En dat we moeten laten zien wie we zijn. Wij gaan allemaal mee campagne voeren voor Jinnih. Als zij laat weten dat het volgens haar beter is haar positie ter beschikking te stellen van de algemene ledenvergadering, moeten we dat respecteren.”

“Niemand heeft haar ontslag gevraagd”, benadrukt Wiesé. “En we blijven allemaal achter haar staan als Antwerps lijsttrekker voor de Kamer bij de federale verkiezingen op 9 juni.”

Lees het volledig communiqué van Jinnih Beels:

Ik heb een grote liefde voor mijn stad en het is een hele eer om in Antwerpen schepen te mogen zijn. Dankzij ons kreeg ‘t stad opnieuw een sociaal gelaat en daar ben ik ook persoonlijk zeer trots op. In een niet-evidente coalitie, als junior partner, zijn er we er onder andere in geslaagd om schoolmaaltijden te voorzien voor onze kinderen en jongeren, hebben we praktijktesten ingevoerd, en op 6 maanden tijd een noodschool uit de grond gestapt voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs.

Mijn focus ligt nu op de nationale verkiezingen van 9 juni waarvoor ik met veel goesting campagne aan het voeren ben. Maar, dat wil ook zeggen dat ik de lokale bladzijde op het einde van mijn mandaat omdraai. We hebben een goeie Algemene Vergadering achter de rug, en ik ben ervan overtuigd dat de rust nu eindelijk kan terugkeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat de partij een nieuwe lokale lijsttrekker zal aanduiden om ons werk ook verder te zetten na 2024.

De focus moet liggen op de Antwerpenaren en hun bezorgdheden; van veilig over straat kunnen lopen tot betaalbare facturen, zowel in de stad als daarbuiten. Ik ga er de komende maanden samen met alle afdelingen van Vooruit in de provincie Antwerpen alles aan doen om de kiezer te overtuigen. Vooruit is het enige alternatief om de extremen te bekampen en met realistische oplossingen te komen. Ik hoop dus van de Antwerpenaren het vertrouwen te krijgen om hun belangen te verdedigen in het federaal parlement. Ik voel in elk geval op straat en op het terrein, in al mijn gesprekken met de mensen, dat er veel enthousiasme is voor wat we doen.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen