Direct naar artikelinhoud
Klimaatbetoging

500 klimaatbetogers trekken door Brussel richting Troonplein

500 klimaatbetogers trekken door Brussel richting Troonplein
Beeld Tim Dirven

Een vijfhonderdtal klimaatjongeren en sympathisanten zijn op het Brusselse Troonplein aangekomen na een mars door de stad. Met de mars voor een betere toekomst zetten de klimaatjongeren hun eis voor een herziening van het grondwetsartikel 7bis kracht bij.

Omstreeks 11 uur vertrokken de enthousiaste jongeren aan het Noordstation om hun wandeling te eindigen aan het klimaatdorp dat op het Troonplein is opgetrokken. Iets over 12 uur kwamen ze op het Troonplein aan.

De jongeren lieten zich opnieuw luidkeels horen met hun vele slogans, zoals “België koolstofneutraal, luister naar ons signaal”, “Het is te heet op de planeet, de regering doet geen reet”, “Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak” of “Un, deux, trois dégrées, c’est un crime contre l’humanité” en natuurlijk “On est plus chaud que le climat” en “What do we want? Climate justice! When do we want it! Now?”

“Onze school heeft een systeem om aan de betogingen mee te doen”, zegt de 15-jarige Cis Van Dyck. “Ik mocht eigenlijk niet gaan van mijn ouders, maar ik ben hier toch omdat ik het belangrijk vind voor de toekomst”

Cis Van Dyck.

In de mars stappen ook enkele bekende sympathisanten mee. De acteurs Koen De Graeve, Jan Bijvoet en Nico Sturm kwamen de klimaatjongeren steunen. “Ik ben hier als betrokken mens en betrokken vader”, zegt De Graeve. “Ik denk dat het voorstel er in de commissie wel door komt, maar ik ben sceptisch of dat ook gebeurt in de Kamer. De klimaatwet wordt vaak weggezet als een symbool. Of die er komt of niet, het is duidelijk dat deze beweging erop zal blijven hameren om iets te doen.”

Koen De GraeveBeeld rv

Grootouders voor het klimaat

Naar goede gewoonte waren ook de ‘grootouders voor het klimaat’ aanwezig om een betere toekomst te eisen voor de volgende generatie. 

Met zo’n 500 deelnemers is de opkomst eerder mager. “Over heel Vlaanderen zijn wij met meer dan 900", zegt de 83-jarige Elka Joris uit Antwerpen, die een spandoek draagt. “Je moet weten dat het initiatief pas gisterenavond gelanceerd is. Dan vind ik deze opkomst nog goed.”

Twitter bericht wordt geladen...

Grootouders voor het klimaat
Beeld Tim Dirven
Grootouders voor het klimaat
Beeld Tim Dirven