Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Voormalig trainer Sef Vergoossen over zijn ex-club: "Het beste Genk dat ik ooit heb gezien”

► De Genk-spelers vieren het doelpunt van Samatta in het bekerduel tegen Standard van eind oktober.Beeld BELGA

Een jaar geleden liet ex-kampioenenmaker Sef Vergoossen (71) zijn licht schijnen over de malaise bij Racing Genk. Nu blaast hij de loftrompet over de club die hij in het seizoen 2001-2002 naar de titel leidde. 'De tijd vliegt als ik naar dit Genk kijk.'

Wat doet tegenwoordig nog?

"(lacht) Veel voetbal kijken. Dat laat me niet los. Daarnaast zetel ik in opdracht van de KNVB in een reviewcommissie die de jeugdopleidingen in Nederland doorlicht. Na het mislopen van het EK en WK deugde plots niets meer in Nederland en zijn er allerhande initiatieven genomen om opnieuw een positief klimaat te creëren. Daar probeer ik mijn steentje toe bij te dragen. (lachje) Maar je wilde het liever niet over de Nations League hebben zeker, maar over Genk?

Een jaar geleden bespraken we samen een van de grootste crisissen uit de Genkse geschiedenis. Nu zijn ze ongeslagen herfstkampioen.

"Er zijn twee grote wijzigingen doorgevoerd: een trainerswissel en een nieuwe algemene directeur. Die twee veranderingen hebben een enorme impact gehad op de club. Ik heb het gevoel dat Genk een club is die áltijd in beweging is. Nu hebben ze een 'fanzone' gecreëerd, niet uniek, maar ze doen het toch maar. Wat dat betreft vind ik Genk echt een voorbeeldclub."

U zei vorig jaar dat u per definitie tegen een trainersontslag bent, maar het ontslag van Stuivenberg heeft zijn doel niet gemist.

"De laatste periode onder Albert was heel moeilijk. De voorbereiding was niet optimaal, er waren veel blessures en hij kreeg de bepalende spelers op een of andere manier niet mee in zijn verhaal. Dat is geen waardeoordeel over de coach Albert Stuivenberg, want dat maakt de functie ook zo mooi. Waar de ene zijn verhaal goed kwijt kan en ook op het veld kan overbrengen, gaat de ander misschien op een heel aparte manier om met zijn groep. Van alle ploegsporten is voetbal het simpelst, maar het blijft de moeilijkste om te coachen."

De voetbalfilosofie van Clement verschilt in wezen niet zo veel van die van Stuivenberg: dominant voetbal met hoge pressing.

"Dat klopt. Maar de bepalende spelers halen een hoger niveau. Pozuelo, Malinovski: ze stralen meer plezier uit op het veld. En als je naar Genk kijkt, dan zie je ook een duidelijk idee."

Beschrijf dat eens.

"Soms kan ik een halfuur naar een ploeg kijken en niet weten wat ze nou precies wil. Bij Genk zie je binnen de twee minuten de hand van de coach. De posities zijn altijd ingevuld. En of het nu Pietje is die links loopt en Jantje rechts, dat maakt niet uit. De posities zijn áltijd ingevuld. Genk zal altijd voetballend tot een eindactie proberen te komen. Geen lange haal naar voren en hopen op de tweede bal. Ze laten heel bewust de aanval beginnen op het middenveld en zoeken van daaruit de opkomende flankverdedigers Maehle en Uronen, terwijl de flankaanvallers Trossard en Ndongala naar binnen knijpen. De tegenstander weet dat ook, maar ze krijgen er gewoon geen grip op.

"Genk is ook heel balvast, ze verliezen zelden de bal. Gebeurt dat toch, dan schakelen ze binnen de drie seconden om. Ik vergelijk dat met het Barcelona van Messi in zijn beste periode. Ook de vedetten van die ploeg vervulden hun defensieve taak. Ik herinner mij een wedstrijd in de Champions League, Barcelona - AC Milan. Milan kwam de eerste twintig minuten niet over de middenlijn, en dat waren geen prutsers op dat moment."

Sef Vergoossen.Beeld Photo News

Wie zijn voor u de leiders van dit team?

"Pozuelo en Malinovski dragen de ploeg, maar Sander Berge is voor mij de belangrijkste speler. Als ik hem zie spelen, denk ik: 'Verdorie, wat is voetbal toch simpel.' Hij laat het elftal draaien en voelt perfect aan wat de ploeg op welk moment nodig heeft. Wanneer het diep moet of wanneer de rem er even op moet. Dat kan Heynen trouwens ook. Als ik die twee zie spelen, dan denk ik automatisch aan mijn duo Bernd Thijs - Josip Skoko. Thijs kwam meer in de box, dat doet Heynen ook. Die speelt 10 meter hoger dan Berge. Skoko was geniaal in zijn eenvoud, een echt rustpunt."

Geef ons toch maar de echte creatieveling, genre Pozuelo.

"Een journalist vroeg mij eens naar een creatieve speler met wie ik heb gewerkt. Ik zei: 'Timmy Simons.' Die journalist keek vreemd op, maar ik meen dat. Kijk, creativiteit is voor mij niet dribbelen en kunstjes opvoeren, maar de oplossing zien voor de tegenstander doorheeft wat er gebeurt. Als je in staat bent om ballen direct te spelen, dan ben je heel creatief. Simons was zo iemand, Berge is zo iemand. Pozuelo, dat is kappen, draaien, nog eens kappen en dan zoekt hij de oplossing. Alleen staat de verdediging dan wel al klaar."

Genk scoort het grootste deel van zijn doelpunten in het laatste kwart. Ook dat kan geen toeval zijn.

"Neen, ik heb altijd het gevoel dat Genk in de laatste 10 minuten het verschil kan maken. Dat is opvallend als je weet dat ze al 27 wedstrijden hebben gespeeld. De vraag is: 'Hoelang hou je dat vol?' Zeker nu ook nog eens twaalf spelers weg zijn voor interlands. Voor een coach is dat echt een nachtmerrie, zeker als spelers naar Australië of Zuid-Amerika moeten reizen."

Ziet u pijnpunten in dit elftal?

"Dat is echt zoeken. Genk heeft uitstekende centrale verdedigers. Ik vraag me trouwens af hoelang het nog gaat duren alvorens Dewaest wordt opgeroepen voor de nationale ploeg. Die jongen speelt al een hele competitie foutloos. Hij is snel, sterk, kan een duel winnen, kan koppen en heeft goede inspeelpass. Het middenveld is overbezet als je ziet dat Heynen, Wouters en Seck geen basisplaats hebben, en voorin doet Samatta het prima."

Missen ze geen targetspits?

"Ingvartsen vind ik te afhankelijk van anderen. Gano brengt het nog niet, maar dat had ik vorig jaar met Samatta ook. Toen ik die zag debuteren, dacht ik: 'Net een blinde. Hij loopt diep als hij in de bal moet komen en vice versa.' Maar kijk nu, hij doet het fantastisch. Een type-Dagano, dat trekt en sjouwt en voor diepgang zorgt. Dat is de kracht van dit Genk. Een ploeg die verticaal voetbal brengt zorgt altijd voor onrust bij de tegenstander."

Er moet toch een middel zijn om deze ploeg te bekampen?

"Door een defensief blok te zetten met twee controlerende middenvelders en heel agressief te spelen. Die Noren van Sarpsborg hadden het goed door en verrasten Genk. De sleutelspelers werden hard aangepakt en Genk vond geen oplossing. In theorie is dat niet moeilijk, maar je moet het wel 90 minuten lang blijven opbrengen."

Is dit een kampioenenploeg?

"Zeker en vast. De hamvraag is in hoeverre het aantal wedstrijden tussen Genk en zijn concurrenten in balans blijft. Kijk, met PSV waren wij de enige ploeg die na de winterstop nog Europees speelde. Ajax en Feyenoord lagen eruit. Dat kost je punten in de competitie. Maar als je dit spelersmateriaal hebt en je brengt daar dit voetbal mee, dan ben je gewoon titelkandidaat. Genk mag zich niet meer verstoppen en moet resoluut zeggen dat het voor de titel gaat."

Wordt het een tweestrijd met Club of mengen er zich nog andere ploegen in het debat?

"Anderlecht viel me niet tegen op Genk, en Club Brugge vond ik iets sterker, iets stabieler. Het was ook de enige wedstrijd waarin Genk zich aanpaste aan de tegenstander, dat vond ik opvallend. Het was ook niet toevallig de minste wedstrijd van Maehle op rechts: plots was Ndongala weg en vond hij geen oplossing meer.

Wie van deze ploeg ziet u het verst komen?

"Trossard is het grootste talent en zal snel te groot zijn voor België. Als Heynen en Berge zich blijven ontwikkelen, zullen ook zij het niveau van Genk overstijgen. Of dat dan echt Europese top wordt, moet je afwachten. Pozuelo heeft een enorme stap gezet, vooral mentaal. Hij verricht heel veel arbeid en dat deed hij onder Stuivenberg niet. Soms loopt hij nog onnodig lang met de bal, maar van iemand die beslissend is moet je dat kunnen accepteren. Alleen over Malinovski heb ik mijn twijfels. Hij is top in Genk, maar ik weet niet of hij een stap hogerop aankan. Ook in zijn beste periode had je fases in een wedstrijd dat hij compleet wegviel."

Is dit het beste Genk dat u ooit hebt gezien?

"Absoluut. De tijd vliegt als ik naar Racing Genk kijk. Overloop de linies, bekijk de bank, wat een luxe. Het mooie vind ik ook dat ze er bij Genk altijd in slagen om jongens beter te maken en met winst door te verkopen. Soms kijk je naar een ploeg en zeg je: 'Die spelen aardig, maar daar krijg je geen stuiver voor.' Als ik naar Genk kijk, dan loopt daar voor 100 miljoen aan verzameld talent."