Direct naar artikelinhoud
Voetbal

PSG zou vanavond zomaar eens uit de Champions League kunnen liggen

► Mbappé en Neymar tijdens de laatste training voor de match tegen Liverpool. Beide sterkhouders zijn niet 100 procent fit.Beeld REUTERS

Fors opgepompt ballonnetje nog maar eens doorprikt? Omstreeks 22u45 kan het zomaar over en uit zijn voor PSG in de Champions League. Ondanks de miljoenen. Ondanks Kylian Mbappé. Ondanks Neymar. PSG, een project onder druk.

"EXCLUSIVA! Neymar en PSG hebben een principeovereenkomst bereikt over een terugkeer naar La Liga volgend seizoen voor 200 miljoen euro." Betevé, Catalaans tv-station, zag de clicks maandagmiddag op zijn website binnenrollen. Kassa, kassa. Bij de persafdeling van PSG hoorde je ze aan de andere kant van de lijn eens diep zuchten. Telefoontjes over de toekomst van Neymar zijn er dagelijkse kost. Geruchten die op het internet gekauwd en herkauwd worden, met sociale media als net-, boek- en lebmaag.

Sinds de recordtransfer van Neymar in de zomer van 2017 voor 220 miljoen is het nooit stil geweest. Een spervuur aan losse flodders in Spanje, Brazilië en Engeland. Neymar wordt er moe van, PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi nog meer. Hoe vaak heeft die al brandjes moeten blussen, terwijl zijn Braziliaanse vedette op het hek bleef zitten en geen enkele moeite deed om een transfer te ontkennen? Zou het volgende zomer dan plots toch zomaar kunnen?

Lees ook

“Waarom Football Leaks geweldig nieuws is”, schrijft de Nederlandse columnist Frank Heinen.

“Eindelijk een onthulling in Football Leaks, en niemand ligt ervan wakker”, aldus onze eigen Hans Vandeweghe.

Financial Fair Play

Makelaars poken de geruchten rond Neymar graag op. Een markt voor zichzelf creëren. Het laatste verhaaltje heeft ook de bestuurskamers en vestiaires van menig Europese topclub bereikt - voetballers kletsen even graag als supporters over mogelijke transfers. Zo zou PSG, om te voldoen aan de regels van de Financial Fair Play, straks een van zijn twee sterkhouders moeten verkopen. Hetzij Kylian Mbappé, hetzij Neymar.

De lekken van Football Leaks hebben de positie van PSG allesbehalve verstevigd. Geïnteresseerden volgen de debatten vanop de tweede lijn aandachtig mee. De kans om Mbappé of Neymar vast te leggen, zal straks geen enkele club laten liggen. Niet het minst Real Madrid met preses Pérez als pleitbezorger voor de twee. Begin juli stuurde Real Madrid out of the blue twee communiqués de wereld in om contacten met Mbappé en Neymar publiekelijk te ontkennen. De broek af voor PSG. Liever blies Real, met het oog op de toekomst, geen bruggen op.

Het miljoenenproject van Qatar in de Franse hoofdstad blijft ondanks de topaanwinsten, de commerciële inkomstenstroom en deals met hippe merken broos. In eigen land heeft PSG geen enkele competitie, de Ligue 1 is er een à deux vitesses (na 14 speeldagen staat het 15 punten los), daarbuiten blijven de twijfels. In de Champions League raakte PSG nooit verder dan de kwartfinale en de campagne anno 2018-'19 kan er vanavond al op zitten. De afgang is een feit als Napoli wint van Rode Ster en Liverpool in het Parc des Princes triomfeert. De druk zit op de ketel. Er maken er zich zorgen.

Lees verder onder de foto.

Neymar (l.) en Mbappé (r.) zaten afgelopen weekend broederlijk naast elkaar in de trubine, beide licht geblesseerd.Beeld AFP

Wisselvalligheid op flanken

De groten hebben PSG het afgelopen jaar pijn gedaan: Bayern, Real, Napels, Liverpool. Redenen daarvoor hebben ze in Frankrijk genoeg. Het gebrek aan intensiteit en concurrentie in de Ligue 1 is er daar een van, de afwezigheid van een wereldtopper op positie 6, het uitblijven van topprestaties van zijn sterren in Europa, de wisselvalligheid op de flanken (ook Thomas Meunier mag zich aangesproken voelen), het gebrek aan coaching, de onstabiele samenstelling van de kern. Geld rendeert niet zonder uitgekiend plan.

Neymar en Kylian Mbappé sloegen dit weekend de Ligue 1 over met kleine ongemakken. Beiden zijn geen 100 procent, maar tegen de muur van Liverpool rekent coach Thomas Tüchel nog een beetje meer op zijn twee beste voetballers. Het zal nodig zijn. Om het merk uit te bouwen en zijn sterren tevreden te kunnen houden, is Europees succes een must. In Parijs vinden ze dat de geruchtenmolen een extra zetje missen kan.

EXCLUSIVA! Zou de telefoon op de persdienst na vanavond nog vaker rinkelen?