Districtsburgemeester Evi Van der Planken (links) en schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (rechts) op de erfgoedbrug aan de vijver in het Brilschanspark.© rr

Einde werken tweede fase Park Brialmont in zicht: openingsfeest in juni

Berchem -

De werken aan de tweede fase van Park Brialmont zijn bijna klaar. Het gaat om de resterende deelzones van Wolvenberg en het Brilschanspark. Er zijn nieuwe parkpaden en verblijfsplekken aan het water, verbindingen voor fietsers, en zones voor lokale evenementen.

Elien Van Wynsberghe

“Park Brialmont brengt het De Villegaspark, natuurgebied Wolvenberg en het Brilschanspark samen tot dé grote ‘groene long’ van Berchem”, legt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) uit.

Fase twee van de werken loopt nu stilaan op zijn einde. In natuurreservaat Wolvenberg zijn nieuwe poelen aangelegd en de bestaande poelen zijn uitgediept. Er wordt ook geleidelijk meer lichtinval gecreëerd zodat de kruidenrijke natuur de kans krijgt om zich beter te ontwikkelen.

Het padennetwerk werd deels herlegd om betreding buiten de paden zo veel mogelijk tegen te gaan. Op drassige bodems zijn vlonders aangelegd en langs het pad vind je uitkijkpunten met zitbanken.

In het Brilschanspark vormt het historische reliëf van de Brialmont-vesting de basis voor het park. Zo is de schans, het hoger gelegen verdedigingswerk dat bescherming bood aan de lager gelegen barakken, opnieuw zichtbaar door hellingen in gras.

Aan het water werden twee nieuwe verblijfsplekken gecreëerd: een ligweide en een beschutte bomenweide. Het bestaande speelterrein werd vernieuwd en in juni zal het district Berchem hier speeltoestellen plaatsen.

Openingsfeest

Voor fietsers werd er een gescheiden fietspad in bruinrode asfalt aan de buitenzijde van het park aangelegd. De parkpaden zijn aangelegd in halfverharding. Voorlopig moeten bezoekers nog even op de parkpaden blijven om het pas ingezaaide gras zo goed mogelijk te laten groeien.

“De werken aan Park Brialmont zijn bijna klaar. Samen met de woonerven aan de Kanunnik Peetersstraat is dit een grondige investering in een verbetering van de leefbaarheid en woonkwaliteit in Berchem”, aldus districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA). “Op 22 juni organiseren we een groot openingsfeest om het einde van de werken te vieren.”

Alle parkpaden zijn intussen geopend. De komende weken zal de aannemer onder andere nog de fonteinen plaatsen en de nieuwe trap aan de Berchembrug afwerken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners