De Israëlische vertegenwoordiger versnippert het VN-handvest.
Foto: Getty Images/Charly Triballeau

Israëlische vertegenwoordiger versnippert VN-handvest na resolutie over toetreding van Palestijnse staat

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is een nieuwe resolutie goedgekeurd rond de toelating van een Palestijnse staat tot de VN. Een symbolische resolutie, want enkel de VN-Veiligheidsraad kan een nieuw lid officieel goedkeuren. Even symbolisch versnippert de vertegenwoordiger van Israël het handvest van de VN. "Het zijn jullie die dit handvest versnipperen", klinkt het.

Met 143 stemmen voor, 9 tegen en 25 onthoudingen is een resolutie goedgekeurd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de toetreding van een Palestijnse staat in de Verenigde Naties. Zo'n toetreding zou belangrijk zijn voor de rechten van het Palestijnse volk.

Het gaat om een eerste stap. Zo is de Palestijnse staat gekwalificeerd geacht om toe te treden. De Algemene Vergadering geeft het advies aan de VN-Veiligheidsraad om "de zaak in positieve zin te heroverwegen."

Heroverwegen, want een vorige resolutie werd door de Verenigde Staten - de belangrijkste bondgenoot van Israël - tegengehouden via hun vetorecht. Gisteren had de VS al gezegd dat het opnieuw zijn veto zou inzetten.

Israël zelf heeft tegengestemd en de vertegenwoordiger van Israël in de VN Gilad Erdan spreekt duidelijke taal: "Jullie verscheuren het handvest van de VN." Terwijl hij die boodschap 2 keer herhaalt, versnippert hij het handvest. 

Wat beschouwt de VN als de Palestijnse staat?

Als een Palestijnse staat lid zou worden, dan gaat het om de Palestijnse gebieden: de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. In 2007 verloor de Palestijnse Autoriteit (PA) de controle over de Gazastrook aan de Palestijnse extremistische terreurgroep Hamas. De PA wordt beschouwd als de bestuurder van de Palestijnse gebieden.

Zitje in de vergaderzaal, maar geen stemrecht

Hoewel deze stemming vooral symbolisch is, zijn er ook bepaalde rechten aan verbonden voor de Palestijnen. Zo zullen ze vanaf september 2024 een plaats krijgen tussen de andere VN-leden in de vergaderzaal, maar ze zullen geen stemrecht krijgen.

Wat vooral opvalt, is hoe groot de meerderheid is die vóór de resolutie heeft gestemd. Zo'n stemming toont ook hoe de wereld naar de situatie in het Midden-Oosten kijkt, en dan specifiek de oorlog tussen Israël en Gaza percipieert.

Verschillende Europese landen zijn dan ook van plan om een Palestijnse staat te erkennen. Dat heeft de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie Josep Borrell aangekondigd. Het gaat om Spanje, Ierland, Slovenië en Malta. Spanje zal dit op 21 mei doen, de overige landen hebben geen datum medegedeeld. 

Meest gelezen