© EPA-Efe

Zwaar beveiligd, maar toch uiterst discreet: zo gaan Filip en Mathilde op bedevaart naar Compostella

Koning Filip en koningin Mathilde brengen (het einde van) de paasvakantie niet in België door. Ze zijn bezig aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Dag en nacht worden ze bewaakt door hun bodyguards, “maar in het hotel zal niemand weten wie ze zijn”.

Wim Dehandschutter

Koning Filip met wandelstokken en een soort van vissershoed; koningin Mathilde met zonnebril. Gekleed als echte pelgrims, in comfortabele wandeluitrusting en met elk hun eigen rugzak, zijn onze vorsten gefotografeerd in het plaatsje Frómista, in de provincie Palencia (regio Castilië en León). Ze zouden op deze Witte Donderdag 28 kilometer hebben gestapt. Het eerste deel leidde hen, op Heilige Woensdag, 30 kilometer door de provincie Burgos.

Filip en Mathilde zijn in gezelschap van vrienden. Ze hebben ook hun vaste veiligheidsagenten bij die hen dag en nacht bewaken. Dus ook als ze wandelen, blijven de bodyguards op hooguit enkele meters afstand. Het is niet bekend of alle vier de koningskinderen zijn meegekomen. Op foto’s uit de lokale media lijkt prinses Eléonore (11), de jongste van het gezin, naast mama Mathilde te lopen.

© EPA-Efe

Het is voor het derde jaar op rij dat ons koningspaar de eeuwenoude Camino de Santiago stapt. Ze leggen niet het volledige traject af, wel een deel ervan, in het verlengde van de etappes van de voorbije twee paasvakanties.

Waar de royals verblijven, wordt uit voorzorg angstvallig geheimgehouden. Wellicht slapen ze, in tegenstelling tot de meeste andere pelgrims, niet in herbergen. Zoals de voorbije jaren zouden ze hotels verkiezen, die makkelijker te beveiligen zijn en meer privacy bieden.

Spaanse media hadden de komst van de Belgische vorsten de voorbije dagen aangekondigd. Zo ook ’s lands op één na grootste dagblad, El Mundo. Zij stippen in hun berichtgeving aan dat “hun” koning Felipe en koningin Letizia tijdens de paasvakantie doorgaans op reis gaan naar het buitenland met hun twee tienerdochters. De Belgische ambtsgenoten maken er dan weer een traditie van om in dezelfde periode naar Spanje te komen. “De oerkatholieke Filip en Mathilde willen bij ons een spirituele inhoud geven aan Pasen, waarbij ze sport combineren met mystieke traditie. Ze wandelen niet alleen een stuk van de pelgrimsroute, ze wonen meestal ook een processie bij en bezoeken kerken”, meldt El Mundo.

© EPA-Efe.

De kwaliteitskrant citeert een hotelmedewerker die vorig jaar in contact kwam met Filip en Mathilde: “Ze zijn erg aardig en spreken perfect Spaans. Ze zijn uiterst discreet, in die mate zelfs dat andere hotelgasten niet wisten wie ze waren.” Ook, benadrukt de schrijver van het stuk, heeft Filip een warme band met Spanje. Zijn tante, wijlen koningin Fabiola, was Spaanse. En Filip bracht verschillende vakanties door in Motril, waar Boudewijn en Fabiola een buitenverblijf hadden. Lang voordat Mathilde in zijn leven kwam, zo brengt de reporter in herinnering, had hij zowaar een Spaans liefje: Adriana Torres Silva, een aristocrate uit Andalusië.

Koning Filip en koningin Mathilde hadden deze paasvakantie overigens geen publieke opdrachten af te werken. De vorst vierde afgelopen maandag nog zijn 59ste verjaardag. In een vooraf opgenomen filmpje in zijn kantoor op het koninklijk paleis ontving hij komiek Philippe Geubels in audiëntie. Die was op dezelfde dag jarig. Hij werd 38.