© rr, vm

Weer politieman verdacht van hulp aan bende rond Y.

Een tweede Antwerpse politieman is in de cel beland. Ook de net gepensioneerde Ivo G. wordt ervan verdacht hulp te hebben geboden aan de criminele organisatie rond de familie Y. Bij huiszoekingen dinsdag werden computers in beslag genomen.

Sam Reyntjens, Joris van der Aa

Sinds het parket vorige week dinsdag na afloop van 46 huiszoekingen meldde dat de criminele organisatie rond de familie Y. mogelijk politiemensen hand- en spandiensten liet leveren, gonsde het van de geruchten. Twee dagen later werd op de luchthaven van Zaventem inspecteur Michaël K. in de boeien geslagen. Toen al viel de naam van de intussen gepensioneerde Ivo G. binnen het Antwerpse politiekorps.

Gisterenochtend werd G. opgepakt in zijn woning in Deurne. “Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve omkoping, corruptie en schen­ding van het beroepsgeheim”, zegt het parket. G. werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

Lid van Cona-team

G. was jarenlang als politieagent actief in Antwerpen-Noord, de wijk waar de familie Y. haar zaken organiseerde. Hij liep in zijn carrière ook mee in het Cona-team, waarmee huidig korpschef Serge Muyters en rechterhand Bart Debie de overlast van de straatprostitutie in de Atheneumbuurt aanpakten. Hij zou voor de familie bepaalde opzoekingen in het rijksregister gedaan hebben. Sinds vorig jaar is de man met pensioen. Hij zal vrijdag of maandag voor de raadkamer verschijnen.

Procedurefout

De eerder opgepakte politieman Michaël K. werd eerder deze week vrijgelaten omdat de onderzoeksrechter vaststelde dat er geen motivering op het aanhoudingsmandaat stond, een procedurefout. K. is nog wel verdachte in het dossier.

In totaal zitten ongeveer twintig vermeende bendeleden in voorhechtenis. Vier verdachten werden gisteren samen met Ivo G. aangehouden door de onderzoeksrechter. Zij werden opgepak t bij een nieuwe reeks huiszoekingen dinsdagochtend. Een van de verdachten zou betrokken zijn bij de cocaïnesmokkel van de bende. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer. Zijn advocaat, mr. Sam Vlaminck, wil niet reageren.

Telefoonwinkels doorzocht

Bij de huiszoekingen dinsdag werden ook telefoonwinkels bezocht. De speurders verdenken de uitbaters ervan PGP-smartphones verkocht te hebben. Die toestellen zijn sterk beveiligd en zo goed als niet te kraken door de politie. In de telefoonwinkels werden volgens onze informatie computers en identificatienummers van toestellen in beslag genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER