Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Film Fest Gent en Vooruit lanceren nieuwe cross-over tussen film en muziek

Moore speelde eind vorig jaar nog in Kortrijk. In Gent maakt hij muziek bij kortfilms van Maya Deren.Beeld Alex Vanhee

Muziek en film gaan al langer hand in hand tijdens Film Fest Gent. Het festival organiseert de jaarlijkse World Soundtrack Awards, en in samenwerking met Vooruit werden al verschillende unieke cross-overs opgevoerd. Dat partnerschap wordt dit jaar structureel, met de tiendaagse spin-off Videodroom.

De eerste editie van Videodroom wordt afgetrapt met een live concert van ex-Sonic Youth-frontman Thurston Moore. Moore zal op gitaar een nieuwe score schrijven bij vier kortfilms van de Oekraïens-Amerikaanse cineaste Maya Deren, een van de belangrijkste experimentele filmmakers uit de jaren 1940 en 1950.

“De fijnste manier van werken is mensen persoonlijk benaderen met de vraag: is er een project rond cinema dat je al lang eens wou doen”, zegt Vooruit-muziekprogrammator Wouter Vanhaelemeesch uit. “Dikwijls is dat niet het geval, maar komen we samen tot iets leuks. Maar even vaak blijken artiesten een grote liefde voor cinema te koesteren, waar ze ooit mee aan de slag willen. En dan ontstaan er mooie dingen, zoals nu met Thurston Moore en zijn passie voor het werk van Maya Deren.”

De Londense rapper Gaika maakt een remix in beeld én geluid van 'Akira', de anime-cultfilm van Katsuhiro Otomo uit 1988

Misschien minder bekend bij het grote publiek is de Londense rapper Gaika, die begin dit jaar al te gast was op het avant-gardehiphopfestival Out The Frame. Hij maakt een remix in beeld én geluid van Akira, de anime-cultfilm van Katsuhiro Otomo uit 1988.

Vanhaelemeesch: “Zijn show in Gent was zo indrukkend, dat ik hem gevraagd heb om iets te maken voor Videodroom. Gaika maakt muziek die qua sfeer erg cinematografisch is, heel donker, dystopisch-futuristisch. En zo zijn we gekomen bij Akira, een bizarre, onovertroffen film die anime in het Westen heeft geïntroduceerd en dit jaar toevallig ook dertig jaar bestaat. Toen ik die titel als idee liet vallen, zei Gaika meteen toe. Blijkbaar is Akira ook voor hem enorm belangrijk geweest.”

Felix Kubin in concert in het kader van Film Fest Gent, vorig jaar in Vooruit. Voortaan vinden zulke concerten structureel plaats, tijdens de tiendaagse Videodroom.Beeld FFGent/Vooruit/Michiel Devijver

Ook opvallend: de screening van Blade. De New Yorkse transgender-dj en -producer Kilbourne zal de superheldenfilm over een vampierjager van een volledig nieuwe soundtrack voorzien. “Toen Black Panther dit jaar in de zalen kwam, werd die overal neergezet als de eerste film met een Afro-Amerikaanse superheld”, zegt Vanhaelemeesch. “Maar Blade heeft dat twintig jaar geleden al gedaan. Een belangrijke film, lang voor de grote Marvel-producties. En daarvoor maakt Kilbourne dus een nieuwe soundtrack, die klinkt als een mix van Bonzai, rave en heel experimentele elektronica.”

Ooit was er al een nevenfestival in Vooruit, Almost Cinema, dat draaide om multimedia en installaties, maar de bijzondere cross-overs in de marge van Film Fest Gent zijn altijd blijven doorlopen. Tot er vorig jaar weer een grote sprong werd gemaakt, met een tiendaags programma van grote projecten die verband hielden met film. Zo passeerden onder meer een project van Terry Riley, EARTH plays Belladonna of Sadness en STUFF. plays Howard Shore. In de eerste plaats zijn die projecten dus opdrachten die eenmalig opgevoerd worden, maar het staat artiesten vrij om er nadien mee voort te gaan. 

'Videodroom wordt een alternatief programma, met veel elektronica en nieuw creatiewerk'
Wouter Vanhaelemeesch, muziekprogrammator Vooruit

Voortaan gebeurt dat dus opnieuw onder een noemer: Videodroom. “Ik beschouw dit als een next level”, zegt Vanhaelemeesch. “Videodroom wordt een alternatief programma, met veel elektronica en nieuw creatiewerk. Daarom vinden we het straffer om het als een reeks te zien.”

Van 10/10 tot 19/10 in Vooruit, Gent. filmfestival.be