Direct naar artikelinhoud
Museum

Red Star Line Museum sluit tijdelijk de deuren vanwege renovaties

Het Red Star Line Museum in Antwerpen.Beeld BELGA

De geschiedenis van de Red Star Line gaat voor drie maanden even weer de boekenkast in. "De renovatie moet ons 5-jarig jubileum kracht bijzetten", zegt het museum. 

"Het museum zal tijdelijk sluiten zodat het gerichte ingrepen en updates kan uitvoeren", zegt Bram Beelaert, onderzoeksleider en curator bij het Red Star Line Museum. Volgens Karen Moeskops, directeur van het museum, is de renovatie vooral een antwoord op het verzoek van de bezoekers: "Onze gasten vroegen zich af wat er uiteindelijk geworden was van de Europese reizigers die het hadden aangedurfd de reis naar de VS aan te vatten."

Dit zette Beelaert aan om in de VS samen met een filmmaker op zoek te gaan naar de verhalen van hun nazaten: "Ik was benieuwd naar hoe zij daar een leven opgebouwd hebben en wat het verhaal van hun voorouders voor hen betekent." De getuigenissen zullen opgenomen worden in het gerenoveerde museum dat eind september, op hun 5-jarig jubileum, terug open zal gaan.

"De mooie link tussen het historische aspect en de universele problematiek van migratie zit van in het begin al in ons museum verweven, maar zal nu nog beter tot zijn recht komen", legt Moeskops uit. 

Op de vlucht naar het geluk

In totaal selecteerde het onderzoeksteam 4 nakomelingen, die elk op video een getuigenis aflegden van het verhaal van hun voorouders, de intussen overleden passagiers van de Red Star Line. Eén van de geschiedenissen die in het museum binnenkort aan bod zullen komen is die van Bessie Cohen, een meisje uit een joods-Russisch gezin. 

Haar vader had in 1913 zijn gezin verlaten voor de VS. De hoge lonen in "de Nieuwe Wereld" moesten de verliezen van zijn afgelopen misoogst goedmaken. Het gezin en ook Bessie bleven achter, maar de Russische burgeroorlog zette hen aan om ook de reis naar de VS te ondernemen. 

'De mooie link tussen het historische aspect en de universele problematiek van migratie zit van in het begin al in ons museum verweven'
Karen Moeskops

Zij waren niet de enigen. Tussen 1873 en 1934 gingen zo'n twee miljoen Europeanen op zoek naar het geluk aan de andere kant van de Atlantische Oceaan met de Red Star Line-schepen. Ook 200.000 Belgische gelukszoekers vaarden koers naar de VS. Die reis startte voor vele van hen in een havenloods in Antwerpen die nu de locatie vormt voor het museum. 

Het museum slaagt er sinds haar oprichting in 2013 in om geïnteresseerden van over heel de wereld te verleiden tot een bezoek aan het museum. 100.000 bezoekers komen er jaarlijks over de vloer.  Het museum mocht ook al verschillende prijzen in ontvangst nemen. Het kon zowel de publieksprijs van de jaarlijkse museumprijs in 2014 als de Vlaamse Cultuurprijs voor onroerend goed in 2016 in de wacht slepen.