© Leo De Nijn

Buurtbewoners dumpen container voor opruimactie vol grof vuil: “Niet eerlijk, dit is met belastinggeld betaald”

De door de stad betaalde container voor de actie van Pleinmakers in de wijk Oud Oefenplein werd niet alleen gevuld met zwerfvuil, er kwam ook een massa grof vuil in terecht. Niet eerlijk, stellen passanten, want in het containerpark moet je daarvoor betalen. “Beter dat mensen het hier dumpen dan op het openbaar domein”, vindt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA).

LEO DE NIJN

De eerste actie van Pleinmakers om samen met een aantal buurtbewoners zwerfvuil op te ruimen, was een succes en krijgt zeker navolging. Maar terwijl een aantal gemotiveerde bewoners blikjes, hondendrollen, papiertjes en ander zwerfvuil opruimden, vulden andere bewoners de door de stad betaalde container met onder meer fietsen, barbecues, afvalhout, valiezen en versleten kinderwagens.

Dat deed bij een aantal passanten de wenkbrauwen fronsen. “Wij moeten met dergelijk afval naar het containerpark en voor grof vuil moeten we ook nog betalen. Hier betaalt de stad de container met het belastinggeld van alle Mechelaars. Kiep er alles maar in, de stad haalt het gratis op. Niet eerlijk, zeker als je weet dat het de bedoeling is om alleen het zwerfvuil af te voeren”, klinkt het.

“Het was inderdaad niet de bedoeling dat er zo veel huis- en ander vuil in de container gekieperd werd, “reageert schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA). “De actie was pedagogisch en samenlevingsopbouwend bedoeld. Er waren twee containers besteld, wat een overschatting is geweest van het mogelijk op te halen straatvuil. Onze mensen hebben erop toegezien dat er niets werd gedeponeerd in de tweede container, zodat de stad die – uitgezonderd 40 euro staangeld – alvast niet moest betalen.”

Binnenkort wel gratis

“De betaling van de eerste vuilcontainer moet toch gebeuren, of hij nu vol is of niet. Dat kost de Mechelse belastingbetaler alvast niets extra”, gaat De Nijn verder. “De ervaring leert, jammer genoeg, dat sommige van die dingen die nu op in container van de wijk Oud Oefenplein zijn beland, soms gewoon op het openbaar domein gedumpt worden. En dat verwijderen kost ons nog veel meer.”

De schepen kondigt meteen ook aan dat Ivarem op 29 juni in de verschillende stadswijken containers zal plaatsen waar de bewoners hun grof huisvuil wel gratis in zullen kunnen deponeren.

“Laat ons zeggen dat de container op ‘Het Plein’ een voorafname is geweest van de grote zomeractie er binnenkort aankomt”, stelt De Nijn nog.