Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Dit is de nieuwe krijger van Anderlecht

Ognjen Vranjes, de nieuwe verdediger van Anderlecht.Beeld Photo News

"Zo ken ik hem", sms'te een Griekse collega na Ognjen Vranjes' rode kaart in de oefenwedstrijd tegen Rennes van afgelopen weekend. Omdat dat voor ons nog niet geldt: een portret van de nieuwe verdediger van paars-wit.

Om u niet meteen schrik aan te jagen, denken we dat het slimmer is om het cv van Ognjen Vranjes pas op het einde van dit artikel mee te geven. Liefst twaalf werkgevers telt de 28-jarige Bosniër immers al, maar noem hem géén clubhopper. Vranjes haat het woord: "Er waren telkens 'omstandigheden'..."

Altijd was er wel iets. Bij het Russische Alania Vladikavkaz stond hij acht maanden aan de kant met een blessure aan de knie, waarna het tot een breuk kwam. Zijn contract bij Gaziantepspor in Turkije werd dan weer in onderling overleg ontbonden. En bij AEK Athene forceerde Vranjes zelf een exit richting Anderlecht: hij paste er meermaals voor de training.

Nochtans genoot Vranjes, eigenlijk voor het eerst in zijn loopbaan, veel appreciatie in Griekenland. De supporters droegen hem op handen voor zijn onverzettelijke speelstijl. Het nadeel van die recht-door-zeehouding: een extreem hoge kaartenlast: 24 keer in 57 wedstrijden kreeg Vranjes geel onder de neus geduwd, 3 keer moest hij voortijdig gaan douchen na een uitsluiting.

'Ognjen heeft alles om te slagen. Hij is een moderne verdediger'
Mehmed Bazdarevic, ex-bondscoach Bosnië

Dat hij soms te bruusk is in de duels - plots springen de zekeringen - bleek ook zaterdag in het vriendschappelijke duel tegen Rennes, toen hij onstuimig rood pakte. Wil Vranjes, ook op het oefenveld af en toe 'explosief', slagen bij Anderlecht, dan moet dat gekke eruit, vindt Mehmed Bazdarevic, tot vorig jaar bondscoach van Bosnië. "Al hoeft dat niet te betekenen dat hij moet veranderen", zegt Bazdarevic. "Ognjen moet gewoon wat slimmer worden. Hij heeft alles om te slagen. Zo is zijn sprongkracht formidabel, is hij niet traag en ligt zijn techniek - met een goeie pass - boven het gemiddelde. Hij is een moderne verdediger."

De toon waarop Bazdarevic het vertelt, verraadt dat hij Vranjes' geschiedenis kent. En die is woelig. In Banja Luka groeide Vranjes op tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog. "We hadden niks om ons te ontspannen", vertelde hij bij AEK. "Er waren geen bioscopen of parken. Het enige wat we konden doen, was basketten of voetballen."

Tussen het puin op de straten ontwikkelde Vranjes ook zijn nationaliteitsgevoel. Hoewel Banja Luka Bosnisch grondgebied is, zijn er veel Servische invloeden. Het inspireerde Vranjes - een Bosnische international - tot een Servische tatoeage op de bovenarm, wat voor polemiek zorgde in zijn geboorteland. Het was zelfs zo erg dat de fans in 2015 A4'tjes verspreidden met daarop Vranjes' hoofd in een verbodsbord. Tot een afscheid bij de nationale ploeg kwam het evenwel niet: de verdediger zit inmiddels aan 36 caps, hij is er een vaste waarde.

Ognjen Vranjes tijdens een training.Beeld Photo News

Hertimmerde defensie

Dat wordt hij behoudens ongelukken ook bij Anderlecht. Sterker nog: Hein Vanhaezebrouck rekent op Vranjes om de hertimmerde verdediging - zonder de vertrokken Spajic, Kara en Dendoncker - te leiden. "Dat kan hij", weet Bazdarevic. "In de kleedkamer is hij stil, maar op het veld stuurt hij de rest voortdurend bij. Ognjen is een aanjager. (lacht) En hij heeft veel ervaring."

Dat moet wel, gezien passages bij - haal eens diep adem - Borac Banja Luka, Rode Ster Belgrado, Napredak Kruševac, Sheriff Tiraspol, Krasnodar, Vladikavkaz, Elazigspor, Gaziantepspor, Sporting Gijón, Tom Tomsk en AEK. Bazdarevic: "Maar ik denk dat het Ognjens bedoeling is om nu langer te blijven." Als in: twee jaar? Het zou bijna een persoonlijk record zijn.