Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht-nieuwkomer Santini maakt tweede hattrick op rij: "Ik speel nu als een leeuw op het veld"

Oostendes Zarko Tomasevic en Anderlechts Ivan Santini vechten voor de bal.Beeld BELGA

Zes goals in twee matchen. Ivan Santini heeft zijn debuut bij Anderlecht niet gemist. "Het samenspel tussen de spitsen loopt voortreffelijk", zag ook coach Hein Vanhaezebrouck na de zege tegen KVO. Toch is er nog werk aan de winkel.

Als Ivan Santini (29) in dit tempo doorgaat, dan staat zijn doelpuntentotaal op het einde van het seizoen op 120. De aanvaller glimlachte schuchter: "Straf, hé. Ik weet niet wat me overkomt."

Hetzelfde kan gezegd over een nacht in mei 2008, die Santini nooit zal vergeten. Het was toen dat zijn vader Romeo, amper 42 jaar, onverwacht in zijn slaap overleed. "Elke dag denk ik aan hem." Inmiddels heeft Santini er motivatie uit geput, hij voetbalt om zijn vader te eren. En hoe kan dat beter dan met goals? Het moeten zelfs geen mooie zijn. "Welke van mijn drie tegen Oostende ik verkies? De eerste, een binnentikker vanaf de doellijn. (grijnst) Dan word ik tenminste niet moe."

Niet dat Santini een zweetdief is, integendeel zelfs. De Kroaat beukt (zoals bij zijn gele kaart), zwoegt, knokt, loopt, duelleert en ... neemt strafschoppen. Al kreeg hij de penalty voor de 3-1, een panenka, allerminst cadeau van spitsbroeder Landry Dimata. "We speelden blad-steen-schaar om uit te maken wie mocht trappen. Eenmalig, hoor. We hebben afgesproken af te wisselen, dus nu moesten we uitmaken wie mocht beginnen. Volgende keer is het aan Dimata."

Goede sfeer

Ook Hein Vanhaezebrouck had er geen moeite mee dat zijn koningskoppel met een spelletje blad-steen-schaar onder elkaar de strafschopnemer aanduidde. "Hadden ze dan eerst drie minuten moeten boksen om te beslissen?", grapte de coach.

Het toont de uitstekende verstandhouding tussen de twee nieuwkomers aan, op en naast het veld. "Dimata is een geweldige jongen", had Santini lof. "Een fantastische voetballer. Weet je, het is gewoon makkelijk om met hem te spelen. Nooit eerder had ik zo'n klik met een teamgenoot. Wat mij betreft was Dimata onze beste speler, dat was eigenlijk ook tegen KV Kortrijk al zo. Ik moet hem bedanken. Net als God."

Ziedaar nog een inspiratiebron voor Santini. Op zijn zestiende ontdekte hij de Bijbel, toen hij op proef was bij Bordeaux. "Maar het maakte me soft", vertelde Santini, die voor elke wedstrijd bidt, in 2014. "Ik durfde op training mijn voet niet meer te zetten uit schrik om iemand pijn te doen. 'Die jongen is te braaf, hij zal het nooit maken', zei men toen. Tot ik dat verhaal aan mijn vader vertelde, hij dacht dat ik gek was geworden. Sindsdien ben ik een leeuw op het veld en vriendelijk ernaast."

'Het is zaak om bescheiden te blijven. Ik focus trouwens ook niet op mijn statistieken. Het team telt'
Ivan Santini

Dat blijkt dus bij Anderlecht, waar Santini de eerste is sinds Tomasz Radzinski in mei 1999 om twee hattricks op een rij te maken. "Het is ook de eerste keer dat het mij lukt", straalde Santini, deze zomer net naast de Kroatische WK-selectie gevallen. "Als ik hard blijf werken, kom ik misschien wel weer in aanmerking. Ach, het is zaak om bescheiden te blijven. Ik focus trouwens ook niet op mijn statistieken. Het team telt."

Ongeïnspireerd voor rust

Een ploeg in opbouw, zo bleek gisteren. Vooral voor rust was Anderlecht ongeïnspireerd. "Vorig seizoen waren we in wedstrijden als deze gegarandeerd op achterstand gekomen, hadden we alle moeite gehad om terug te komen en hadden we van de vele kansen er maximaal een tweetal benut", zei Vanhaezebrouck op zijn persbabbel. "Met dit spitsenduo vinden we veel makkelijker de weg naar doel. Maar we pakken wel nog te gemakkelijk goals."

Lees verder onder de foto

Cobbaut (links) en Trebel fêteren doelpuntenmaker Santini in het Astridpark.Beeld BELGA

Dat het voor de pauze niet goed was, moest ook Santini toegeven. "Maar je mag niet vergeten dat het warm was. De coach had daar begrip voor. 'Doe voort zoals jullie bezig zijn', zei hij aan de pauze. 'Dan komt die voorsprong vanzelf.' Het is leuk als een trainer zoveel vertrouwen heeft. Bij mij helpt het in elk geval. En we kunnen nog beter, hoor."

Wat moeten we ons daarbij voorstellen: vier goals per match? Santini moest erom lachen. "De verwachtingen worden hoog. Ik doe alleen mijn best."

Behalve de trefzekere Santini en Dimata zwaaide Vanhaezebrouck ook Adrien Trebel lof toe. Terecht, en gezien de contractbesprekingen met de Fransman ook verstandig van de Anderlecht-trainer. "Dit is de beste wedstrijd die Trebel speelde sinds ik hier in Anderlecht ben. Ik denk dat we zijn contractuele situatie redelijk goed onder controle hebben. Ik verwacht niet dat hij nog vertrekt."