Direct naar artikelinhoud
EK Schotland

Belgische turnsters pakken goud, zilver en brons op EK in Schotland

Maellyse Brassart, Axelle Klinckaert en Nina Derwael.Beeld BELGA

Nina Derwael in één woord: grensverleggend. Niet alleen verlengde ze haar EK-titel op de brug met ongelijke leggers, als bonus pakte ze zilver op de balk. En haar plafond is nog niet in zicht. Ook Axelle Klinckaert mocht met een medaille naar huis.

Het vuurwerk op het podium paste bij Nina Derwael (18): het is een spetterende turnster. Net als vorig jaar op het EK klonk de Brabançonne bij de ceremonie van de brug met ongelijke leggers, dit jaar zong ze uit volle borst mee. Derwael, giechelend: "Ik ken de tekst al uit mijn hoofd. Het blijft toch speciaal om die Belgische vlag de lucht in te zien gaan."

Dit EK draaide ook uit op een bisnummer. Een uur na haar goud stond Derwael weer op het podium, nu op de tweede hoogste trede voor haar EK-zilver op de balk. Een ongeziene buit voor België, als je er ook nog het brons van Axelle Klinckaert (grondoefening) bij rekent. "Dit is een beloning na mijn zware knieblessure, die me twee jaar aan de kant hield", klonk Klinckaert tevreden. "Ik maakte nog enkele foutjes, maar ben op de goede weg."

Over Derwael mogen we nu toch wel zeggen: als het moet, staat ze er, onder kleine of grote druk. De stressmeter voor dit EK lag niet bepaald laag, met haar status als titelverdedigster. Voor de kwalificaties, waar ze een mindere oefening afwerkte, gaf ze toe dat de stress haar parten had gespeeld. Maar ook dan weet ze te overleven. En in de finale, om de prijzen, is Derwael op haar best. "Ik ben stressbestendig, ja", zei Derwael na haar medaille. "Dit goud voelt mooier aan dan op het vorige EK, want het is altijd moeilijker iets te bevestigen dan het voor de eerste keer te doen. Het bewijst dat ik goed bezig ben en er nog bij hoor."

Over Derwael mogen we nu toch wel zeggen: als het moet, staat ze er, onder kleine of grote druk

Alsof iemand daaraan zou twijfelen. Haar oefening op de brug met ongelijke leggers leverde haar in de finale met 14.733 punten nog een hogere score op dan op het EK vorig jaar. En ze wiste haar mindere kwalificatie op donderdag uit. "We hebben na de opwarming beslist nog een bepaalde verbinding eruit te halen om op zeker te spelen. Ik heb nog altijd een van de hoogste moeilijkheidsscores. Als ik die netjes kon uitvoeren, wist ik dat ik een grote kans op goud had."

Beste Belgische ooit

En zo gebeurde. Een pak van haar hart. Met innige omhelzingen deelde ze haar opluchting met het team. Maar oeps, dan kwam het besef dat ze ook op de balk nog iets kon rapen. Derwael lachte: "Dat was toch het zwaarste op dit EK, om na de brug weer te focussen op de balk. Ik was al euforisch met mijn goud, dan is het even moeilijk om weer in die bubbel te raken. Ik ben superblij dat het allemaal gelukt is." Haar ogen blonken op. "Ik kwam voor het goud op de brug, dat zilver op de balk is echt een complete verrassing."

Met drie EK-medailles is Derwael de beste Belgisch turnster ooit. Ze doet beter dan Aagje Vanwalleghem (brons op de sprong, 2005).

Ook met de hectiek rond de beslissing om zaterdag af te zeggen voor de teamfinale is Derwael matuur omgegaan. Want als ze haar hart zou volgen, zou ze liefst deelgenomen hebben. Maar ze legde zich ook neer bij de rationele redenering om uit voorzorg en vrees voor fysieke overbelasting de turnsters te sparen richting het WK. "We zullen nu nooit weten wat we konden halen in de teamfinale. Maar als je ziet hoe we het allemaal in de finale individueel deden, hebben we zaterdag de juiste beslissing genomen."

Deze Belgische resultaten zijn trouwens ook een opsteker voor hoofdcoach Marjorie Heuls. "Ik train al van mijn elfde met Heuls. Ik heb een sterke vertrouwensband met haar", stelde Derwael voor het EK. "Ik weet dat ze het beste met me voor heeft en het zou niet makkelijk zijn om na al die jaren weer zo'n sterke relatie met een andere coach op te bouwen."

Lees verder onder de foto

In Glasgow verlengt Nina Derwael haar EK-titel aan de brug. Ze pakt 14.733 punten, dat is beter dan in 2016.Beeld AFP

Derwael heeft nog een hele toekomst voor zich. Haar sterke prestatie op de balk belooft voor haar allroundtoekomst, al blijft vooral de sprong moeilijk. "Tuurlijk mik ik ook op de allroundcompetitie. Ik wil hard werken om mijn niveau op de sprong en op de grond omhoog te krijgen. Als ik op alle vier goed ben, kan ik ook allround iets bereiken."

Eerst is het genieten van haar EK. Enkele dagen toch, woensdag vertrekt het team al richting Mallorca voor een trainingsstage voor het WK in oktober. Maar eerst wil ze in België toch eens zondigen. "Het is daar nu nog zo warm, toch? Ik heb echt weleens zin in een ijsje."