Enige café in straal van acht kilometer

Hoewel Zondereigen amper 390 inwoners telt, heeft het toch een bloeiende horecazaak: café Schuttershof. Heel het dorp is

er klant, maar ook fietsers en wandelaars uit de wijde omgeving blijken wat graag af te stappen in de enige overgebleven staminee onder de toren van de Sint-Rumolduskerk.

ema

Het Schuttershof is nog een authentiek bruin café in Zondereigen (Baarle-Hertog) dat al bestaat sinds 1955 en dat tot vandaag zijn oude charme heeft behouden. De bekendste stamgast is Guido Belcanto. Op het zeildoek van de botsauto’s, Vlammetjes en Toverdrank zijn de bekendste hits van de Kempense chansonnier. Maar daarnaast heeft hij ook een minder bekend nummer geschreven, waarin hij de lof bezingt van Zondereigen, zijn volk, zijn kerk en… zijn café. “Wel, als ik morgen zou creperen, dan is dit mijn laatste wens: breng mij naar de grens. Stop mijn dode lichaam in het Zondereigense zand. Leg mijn kop in België en mijn kont in Nederland”, zo gaat de tekst van de song.

Derde generatie

Het liedje steekt ook in de jukebox van Gunter Potters (47) en Ann Brosens (47), de uitbaters van café Schuttershof. Het koppel bekleedt in de buurt een monopoliepositie. “Wij zijn het enige café in een straal van acht kilometer”, zegt Gunter. “Mijn grootvader heeft deze zaak in 1955 opgericht. Wijzelf zijn al de derde generatie en staan intussen ook al 27 jaar achter de toog. Concurrentie hebben we nooit gehad.”

Het cliënteel in het Schuttershof is heel divers. “Alle inwoners van Zondereigen komen bij ons over de vloer, maar hier passeren ook veel fietsers en wandelaars. Via het Bels Lijntje en enkele landelijke binnenwegen komen ze bij ons terecht.”

Wat Gunter en Ann hun klanten te bieden hebben? “Zes bieren van het vat en veertig van de fles”, zeggen ze. “Vooral de donkere Sint-Bernardus Abt 12 wordt hier heel veel getapt. Onze prijzen zijn nog erg schappelijk: 1,80 euro voor een pintje of een koffie.”

In de zomer kunt u in het Schuttershof behalve drank ook een eenvoudige snack bestellen: geen frieten, maar wel een croque monsieur, een broodje met ham en kaas, een uitsmijter of… een groot bord spaghetti. “Onze huisgemaakte spaghetti bolognaise, bereid met verse groenten en gehakt, is bekend tot ver buiten Zondereigen”, weet de chef.

Toch hebben Gunter en Ann niet de ambitie om van hun café een volwaardige brasserie te maken: omdat ze dan een complete keuken moeten inrichten in hun zaak, maar ook omdat de ziel van het café zo verloren gaat. Na al die jaren is het Schuttershof bewaard gebleven als een echt dorpscafé, maar ook als stamkroeg van talrijke lokale verenigingen, waaronder Voetbal Zondereigen, biljartclub Het Vierkantig Bolleke en twee wielerclubs: WTC Zondereigen en WTC Het Gaat Te Rap.

Vraag in het Slovaaks

In de herberg hangen er ook enkele voetbal- en wielertruitjes aan de muur: onder meer van Guido Belcanto, maar ook van Tom Boonen én wereldkampioen Peter Sagan. “Dat gesigneerd truitje van Sagan is een cadeau van een vaste klant”, zegt Gunter. “Toen de Eneco Tour twee jaar geleden in Breda passeerde, heeft hij eerst zelf een regenboogtrui gekocht en daarna in het Slovaaks op een papier de vraag geschreven om die te signeren. Hoewel er op dat moment meer dan honderd fans rond de ploegbus van Peter Sagan stonden, was hij de enige die een handtekening kon bemachtigen van de wereldkampioen.”