Volgens burgemeester Jurgen Bauwens krijgen de komende gemeenteraadsverkiezingen een historische dimensie in het Waasland.© if

Burgemeester vraagt respect voor kleine gemeenten in Interwaas: “Ik ga er alles aan doen opdat wij autonoom blijven”

Waasmunster -

Volgens de Waasmunsterse burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V), tevens voorzitter van intercommunale Interwaas, krijgen de komende gemeenteraadsverkiezingen een historische dimensie in het Waasland. “Omwille van de twee fusies wordt het contrast met de kleinere gemeenten binnen de intercommunale steeds groter”, zegt Bauwens, die overigens geen voorstander is van een fusie van zijn gemeente.

Jan Van de Velde

Tegelijk wil Bauwens niet dat zijn Waasmunster zou fuseren met een buurgemeente. “De fusie van Moerbeke met Lokeren ligt vast. Het samensmelten van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht staat in de steigers. Dit houdt in dat Interwaas vanaf 2025 meer dan 303.200 Waaslanders bedient, maar wel in zeven in plaats van in tien steden en gemeenten.”

“Fusie leidt tot opslorping”

“Dit gegeven zorgt voor nieuwe verhoudingen binnen ons intergemeentelijk samenwerkingsverband. De fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht zal 88.000 inwoners tellen, Sint-Niklaas 83.000 en Lokeren-Moerbeke 52.000. Het contrast met Temse (31.200 inwoners), Stekene en Sint-Gillis-Waas (elk 20.000 inwoners) en vooral Waasmunster (11.300 inwoners) wordt daardoor alleen maar groter. Alleen met respect voor elkaar en voor de unieke identiteit van elke gemeente of stad kan de eendrachtigheid in het Waasland bewaard blijven. Dat is en blijft de sterkte van het Waasland en is tevens ook mijn zorg en hoop voor de Wase toekomst.” (Lees verder onder de foto)

Jurgen Bauwens (links zittend) is momenteel voorzitter van de intercommunale Interwaas.© if

Bauwens maakt van de gelegenheid gebruik om het soms opgelaten ballonnetje voor een fusie van Waasmunster met buurgemeente Hamme resoluut te doorprikken. “De gemeente Waasmunster heeft alle troeven om de zelfstandige parel van het Waasland te blijven. Zowel op financieel vlak als op het vlak van dienstverlening kunnen wij gerust op onze eigen benen staan. Een fusie zou enkel leiden tot opslorping waardoor ons uniek karakter en de Waasmunsterse identiteit zou verloren gaan. Ik zal er als burgemeester alles aan doen opdat Waasmunster autonoom kan blijven bestaan door goed doordachte samenwerkingsakkoorden af te sluiten. Op dat vlak beschouw ik Interwaas als een ideale partner.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER