Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Toeristen in Palau moeten voortaan eed afleggen om milieu te beschermen

Een toerist in Palau. Toeristen moeten voortaan beloven dat ze voorzichtig met het milieu zullen omspringen.Beeld AFP

Bezoekers van de kleine eilandengroep Palau in de Stille Oceaan moeten voortaan een eed afleggen dat ze het milieu niet zullen schaden. In een ondertekende boodschap moeten ze aan de kinderen van Palau beloven dat ze "jullie prachtige en unieke eiland zullen beschermen" en "voorzichtig zullen exploreren".

Sinds het begin van deze maand wordt de eed met een stempel in het paspoort van internationale reizigers gedrukt. Bezoekers moeten er hun handtekening onder zetten vooraleer ze door de immigratiecontrole gaan. In twee weken is dat al zesduizend keer gebeurd.

Het is de eerste keer dat een land een dergelijke wet heeft goedgekeurd. Dat het in Palau gebeurt, is niet verwonderlijk. Het land pleit al langer voor een betere bescherming van de kwetsbare eilanden. Het zeeniveau rond de 700 eilanden is sinds 1993 met 9 millimeter per jaar gestegen, bijna drie keer zo veel als het globale gemiddelde. De getijden worden er extremer en het aantal ernstige tropische stormen neemt toe.

President Tommy Remengesau is een uitgesproken voorvechter voor het milieu. Op een VN-klimaatconferentie in 2014 waarschuwde hij dat als de wereld er niet in slaagt zijn emissies in te perken, "onze doemsdag al vaststaat". Een jaar later creëerde Palau een van de grootste zeereservaten ter wereld door tachtig procent van zijn maritieme territorium te beschermen tegen de visserij en olieboringen. Het gaat om een gebied bijna veertien keer zo groot als België. 

Met de verplichte eed hoopt de president toeristen bewust te maken van de kwetsbaarheid van de omgeving.