Rusthuis nu al 300 euro te duur voor pensioen en het einde is nog niet in zicht

© VRT

In twee jaar tijd steeg de gemiddelde kostprijs van een rusthuisverblijf met 75 euro tot 1.665 euro per maand. Het ziet er naar uit dat de stijging zich de komende jaren zal doorzetten. Nu al volstaat voor driekwart van de rusthuisbewoners het pensioen niet om de factuur te betalen.

Maarten GoethalS

1.665 euro. Zoveel betaalt de Vlaming gemiddeld per maand voor een rusthuis, extraatjes zoals pedicure of medicijnen inbegrepen. Twee jaar geleden lag dat ­bedrag nog 75 euro lager. Dat blijkt uit de rusthuisbarometer van de Socialis­tische Mutualiteiten.

“Die stijging viel helaas te verwachten”, zegt Katrien Vervoort, medewerkster van de Socialistische Mutualiteiten. “En ze lijkt ook niet meteen stil te vallen.”

Dat is in de eerste plaats slecht nieuws voor zeker driekwart van de bewoners die nu al met hun pensioen niet rondkomen, en moeten terugvallen op familie of het OCMW om alle kosten te dekken. “De tekorten variëren van 170 tot 319 euro per maand”, aldus Vervoort. Niet moeilijk als je weet dat het gemiddelde pensioen van een werknemer zo’n 1.300 euro per maand bedraagt.

De grootste toename zit in de dagprijs, het vaste bedrag dat een inwoner moet betalen voor zijn verblijf. Die komt neer op 1.559 euro per maand, tegenover 1.488 in 2014, en wordt bepaald door het type kamer, de personeelsbezetting en het comfort.

“Financiering loopt achter”

Inge Vervotte, de voorzitster van Emmaüs, een zorgnetwerk met een viertal woon- en zorghuizen, verklaart de stijging van de dagprijs door de onderfinanciering van de sector. Die is dan weer het gevolg van een shift in de zorg, zegt de oud-minister van Welzijn. “Meer dan vroeger zet de overheid in op thuiszorg. Hoe langer mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, hoe beter. Maar als het ­finaal niet meer lukt, wordt een verhuizing naar een rusthuis ­onvermijdelijk. Daardoor komen de bewoners op latere leeftijd binnen, met een zwaardere hulpvraag.”

Moeilijkere zorgen betekenen intensere medische begeleiding en dus hogere arbeidskosten. “Maar de financiering vanuit de Vlaamse overheid kan de stijging van de zorglast niet volgen.”

Veel opties blijven daarom niet over om de continuïteit van de zorg te garanderen, zegt Vervotte. “Volgens onze berekeningen is er tegen 2025 minstens 250 miljoen euro ­nodig om aan de basiseisen te voldoen. Ofwel komt dat van de volgende regering, ofwel zal de cliënt een groot deel van die som moeten opvangen. Besparen op de werking zal niet echt soelaas bieden, want de sector heeft amper middenkader- of administratieve functies.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen