© AP

Macron krijgt handen op elkaar in het Congres met onrechtstreekse kritiek aan Trump: “Er is geen planeet B voorhanden”

Dag op dag 58 jaar na Charles de Gaulle sprak de Franse president Macron gisteren, op de derde dag van zijn staatsbezoek aan de VS, het Congres toe. Een speech met eten en drinken voor zowel de Republikeinen als de Democraten. Al zal Donald Trump toch af en toe serieus geslikt hebben. Die laatste was zelf niet aanwezig, zoals de traditie van de ‘scheiding der machten’ dat vereist.

Kristof Simoens

Onder luid applaus baande Emmanuel Macron zich een weg tussen de erehaag van senatoren en congresleden richting het spreekgestoelte van het Amerikaanse Congres. Even voordien was ook Brigitte, voor de gelegenheid volledig in het zwart, met een geweldig applaus verwelkomd.

Applaus dat Macron tijdens zijn vijftig minuten durende speech liefst negentien keer dwong – alleen Benjamin Netanyahu deed beter met 25 – om even te wachten alvorens in vloeiend Engels, zij het met die typische AlloAllo-tongval, zijn visie op de wereld uiteen te zetten. Een visie die meer dan eens vloekte met die van Donald Trump. Tot groot jolijt van de Democraten in de zaal.

Zij aan zij tegen terreur

“Het is een eer voor Frankrijk, de Fransen en mezelf om hier te gast te zijn in deze tempel van de democratie, waar een deel van de geschiedenis van de Verenigde Staten is geschreven”, stak Macron meteen van wal. “Onze beider landen zijn gesticht op dezelfde universele idealen van verdraagzaamheid, vrijheid en gelijke rechten.”

Zoals te verwachten schaarde Macron zich aan de zijde van Trump in de strijd tegen het terrorisme. “Wij zullen de onschuldige slachtoffers nooit vergeten, evenmin als de veerkracht van onze burgers na die gebeurtenissen. Dit is de verschrikkelijke prijs die we betalen voor de vrijheid en de democratie.”

“Daarom ook zijn we samen actief in Syrië en de Sahel, om die terroristische groepen te bekampen die alles waar we voor staan willen vernietigen.” Ook over Iran was de Franse president klaar en duidelijk: “Iran zal nooit een kernwapen hebben. Nu niet, niet over vijf jaar, niet over tien jaar. Nooit!” Al is de prioriteit van Macron wel vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten, “met respect voor de soevereiniteit van de staten, ook die van Iran”, voegde hij er meteen aan toe.

Barstjes in de bromance

Na de bromance van de voorbije dagen, waarbij de Amerikaanse en de Franse president meer hand in hand liepen en knuffelden dan sommige verliefde koppeltjes, werd met meer dan gewone belangstelling uitgekeken naar de speech: zou Macron Trump, in het hol van de leeuw, tegen de haren in durven te strijken? Zeker weten! En meer dan eens zelfs.

Zo hekelde Macron het isolationisme van Trump, zonder hem bij naam te noemen. “Wij zouden ervoor kunnen kiezen op onszelf terug te plooien. Als tijdelijke remedie tegen onze angsten kan dat aanlokkelijk zijn. Maar de deur sluiten en de wereld buiten houden, zal de evolutie van die laatste niet tegenhouden.” Ook over handelsoorlogen die “alleen maar verliezers” opleveren, zei de Franse president zijn gedacht.

Lange staande ovatie

Maar het was vooral het milieuvraagstuk dat de Democraten verleidde tot een lange staande ovatie, terwijl de Republikeinen ostentatief bleven zitten. “Er is geen planeet B voorhanden”, orakelde Macron. “We moeten onze kinderen een planeet geven waarop we over 25 jaar nog kunnen wonen en dus de uitdaging van de klimaatopwarming aangaan.” Macron erkende dat Frankrijk en de VS op dat punt niet op dezelfde golflengte zitten en deed een boude voorspelling: “Ik ben zeker dat de Verenigde Staten op een mooie dag naar ons en het Akkoord van Parijs zullen terugkeren.”

Enkele uren vóór de speech had Trump nog laten weten hoe erg hij uitkeek naar Macrons toespraak: “He will be GREAT”, tweette hij. Of hij er nog altijd zo over denkt, zal moeten blijken.