16 januari 2018 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Vermoeide reizigers

Decennialang bepaalden sigarettenmerken het aanzien van de autoracerij. Zij waren hoofdsponsors van de Formule 1. Diverse renstallen beschilderden hun machines in de stijl van pakjes sigaretten. Tot in 2006 de tabaksindustrie als sponsor verbannen werd door álle sportbonden. En nu rijdt Max Verstappen, ’s lands snelste coureur ooit, voor een team dat zelfs de naam draagt van een zogenaamde energydrink: Red Bull.

Benzinestations zijn daar blij mee, net als met hun rek rookwaar. Op één blikje energy zit de winstmarge van een volle tank brandstof. En: haastige automobilisten zijn de geknipte doelgroep. Wie na een slopende dag nog een etappe voor de boeg heeft, kan kiezen: een pilotenslaapje op de parkeerplaats, of een shot energy achteroverslaan. Een historische parallel, want het ­ingrediënt taurine werd voor het eerst toegepast om Japanse piloten op te peppen tijdens lange vluchten.

Voor kinderen en pubers is dit grote-mensen-goedje ronduit ongezond. Kinderartsen waarschuwen daar al jaren voor. Energydrankjes staan stijf van de calorieën (terwijl obesitas een volksziekte is), en bevatten daarnaast een straffe dosis cafeïne. De concentratie is niet schokkend voor een volwassen, geroutineerde koffieleut. Maar een kind dat één blikje energy leegt, krijgt een oplawaai die vergelijkbaar is met een volle kan koffie. En dan te bedenken dat er kinderen zijn die op één dag meerdere doses innemen; in de supermarkten nabij scholen gaan de blikjes nog sneller over de toonbank dan bij de benzinestations.

Kinderartsen zeggen dat ze steeds vaker jongeren in hun spreekkamer krijgen die last hebben van rusteloosheid, hartritmestoornissen en slaapproblemen. Oorzaak: onmatige consumptie van energydrink. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid handhaaft desondanks het motto van zijn voorgangers: de ouders zijn verantwoordelijk. Dat is mooi makkelijk, als ouders niet weten of hun kind zich in de pauzes voltankt bij de buurtsuper, en ook niet weten hoe ze dat kunnen voorkomen. Waarom geen verkoopverbod aan jongeren onder de 18, op dranken waaraan kunstmatig pepmiddelen zijn toegevoegd? Waarom communiceert zo’n bewindsman niet wat z’n échte bezwaren zijn ­tegen verkoopregulering? Met een verbod op verkoop aan kinderen draag je een gezondheidsnorm uit, die met geen voorlichting of etiketten te evenaren valt.

Een onderbelichte vraag intussen, is waarom kinderen zo om energy verlegen zitten. De reclame en de kudde kunnen niet hun enige trek- en drijfveren zijn. Lopen de school- en reistijden te veel vóór op hun puberale bioritme? Wat maakt, dat ze vaak zo vermoeid zijn als een handelsreiziger na uren achter het stuur?

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?