Inspectie Financiën heeft scherpe kritiek op bosbeleid van minister Schauvliege

© Photo News

De Inspectie van ­Financiën formuleert scherpe ­kritiek over twee aanpassingen aan de boswetgeving die Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) doorvoert. Dat schrijft De Standaard dinsdag.

De eerste aanpassing houdt in dat de bossen van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) altijd toegankelijk zijn voor het publiek, tenzij anders vermeld. Tot voor kort was dat andersom. Dat is volgens de Inspectie een “te voluntaristische maatregel” die “nefast kan zijn voor de bescherming van kwetsbare biotopen”.

Daarnaast wil Schauvliege de subsidies verhogen voor bebossing ter compensatie van ontbossing elders. De Inspectie zegt niet alleen dat de verhoging niet zal volstaan, maar ook dat er bij een gelijk aantal middelen minder betoelaagde dossiers zullen zijn.

Schauvliege reageert op de eerste kritiek onder meer met de boodschap dat het ANB voor de toegankelijkheid van zijn bossen “verantwoorde keuzes” kan maken. Ze spreekt ook tegen dat er minder dossiers zullen betoelaagd worden.

Na het negatief advies is Schauvliege in beroep gegaan bij minister Bart Tommelein (Open Vld). Ze kreeg groen licht en op 22 december heeft de Vlaamse regering de beslissing genomen.

“Inspectie maakt brandhout van beleid”

Volgens Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) maakt de Inspectie van Financiën brandhout van het bosbeleid van de minister.

© BELGA

Meuleman is naar eigen zeggen niet verrast door de kritiek. “We moeten concluderen dat Joke Schauvliege keer op keer kiest voor de verkeerde oplossingen. We moeten inzetten op bebossing en bosuitbreiding, in plaats van enkel te focussen op boscompensatie”, zegt het parlementslid. “Minister Schauvliege kiest ervoor om vooral in te zetten op boscompensatie, maar trekt zelfs daar niet voldoende middelen voor uit. Dit rapport legt de achilleshiel van het boscompensatiefonds bloot: het is goedkoper om bos te kappen dan om bos te compenseren.”

Groen zal in het parlement dinsdag/vandaag daarom een aantal alternatieven voorstellen aan Schauvliege. “In plaats van domweg kwetsbare bossen open te stellen voor het publiek om het gebrek aan bos te compenseren, kunnen we er beter voor zorgen dat er ook effectief meer bos komt. En dat doe je enkel door bossen aan te planten”, klinkt het. “Vooral aan de rand van de steden moeten er meer speelbossen komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen