Luister naar

Prepaid-energie moet wanbetaling stoppen

Nieuws
Tientallen huishoudens in Rotterdam en Arnhem gaan voor hun gas en licht betalen met een prepaidtegoed. Wanbetalers krijgen in dit systeem pas weer energie als zij hun tegoed opwaarderen. Energiebedrijven blijven met het prepaidtegoed niet met oninbare schulden achter, terwijl de energie van de in gebreke blijvende huishoudens niet definitief wordt afgesloten.
Dion Mebius redactie vk
dinsdag 16 januari 2018 om 03:00

Amsterdam

De prepaid-energiedienst is een idee van de energiebedrijven Greenchoice en Nuon en netbeheerders Alliander, Stedin en de Energiebank Nederland. In de proef krijgen vijftig huishoudens in Rotterdam en Arnhem een kastje naast hun slimme meter. Via de onlinebetaaldienst iDeal kunnen zij hun energietegoed inkopen. Raakt het tegoed op, dan worden de deelnemende gezinnen gewaarschuwd met sms’jes en mails. Kopen zij nog steeds geen tegoed, dan wordt de energietoevoer op afstand uitgezet. Als de huishoudens later alsnog tegoed bijkopen, doet het gas en licht het binnen een minuut weer.

Zowel energiebedrijven en netbeheerders als huishoudens hebben in theorie profijt van het systeem. Klanten die al diep in de schulden zitten, krijgen niet nog grotere geldzorgen. Het tijdelijk uitzetten van de energietoevoer is bovendien een minder drastische maatregel dan het helemaal afsluiten van de energie. De energiebedrijven blijven op hun beurt niet met oninbare schulden zitten en hoeven geen geld te besteden aan deurwaarders, terwijl de netbeheerders niemand hoeven te sturen om de energie af te sluiten. Werkt de energiedienst ook in de praktijk, dan komt er mogelijk een vervolg.

Jaarlijks dreigt afsluiting van de energietoevoer voor 90.000 tot 100.000 Nederlandse huishoudens. Voorlichtingsorganisatie Nibud is overwegend positief over de proef met de prepaid-energietegoeden ‘We juichen het altijd toe als organisaties meedenken over hoe consumenten meer grip op hun portemonnee kunnen krijgen’, zegt woordvoerder Karin Radstaak. ‘Dus we zijn benieuwd hoe dit gaat uitpakken.’ De prepaid-energiedienst moet wel een vrijwillige keuze blijven, stelt Radstaak. ‘Dat lijkt ons wel een voorwaarde. Bij een mobiele telefoon kun je ook kiezen tussen prepaid en abonnement.’

Met de prepaiddienst keert de zogeheten gaspenning terug in een modern jasje. Tot in de jaren zestig kochten veel Nederlanders hun warmte in huis door dat muntje in een speciale muntmeter in hun meterkast te stoppen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.