Bjorg Lambrecht vliegt 16.000 km om te horen dat hij niet mag starten

© Photo News

De Tour Down Under zou het grote debuut worden van het grote wielertalent Bjorg Lambrecht (20, foto). Tot gisteren bekend raakte dat hij omwille van een administratief probleem met de where­abouts niet mag starten. “Een enorme ontgoocheling”, zegt Lambrecht.

jpdv

Bjorg Lambrecht is wellicht het grootste wielertalent van het land. Een klimmer over wie José De Cauwer zegt dat hij “ooit bergritten zal winnen in de Tour”. Vandaag zou hij zijn debuut maken bij de profs in de Tour Down Under, een wedstrijd uit de World Tour, het allerhoogste niveau.

Lambrecht vloog op 6 januari 16.000 kilometer richting Adelaide, trainde daar de hele week met de ploeg en hoopte om sprinter André Greipel mee aan ritzeges te helpen. Tot gisteren ineens het bericht kwam dat hij niet aan de start mag komen.

Hoe dat kan? Een administratief probleem met de zogenaamde whereabouts. Op het moment dat Lambrecht zijn profcontract tekende, ging hij deel uitmaken van de zogenaamde ‘Registered Testing Pool’ van de UCI, de groep renners die te allen tijde hun verblijfsgegevens moet melden. De reglementen zeggen daarbij dat een renner maar kan starten in een WorldTourrace als hij ten minste zes weken voordien is begonnen met het invullen van die where­abouts. Lambrecht heeft dat nagelaten. Hij begon pas halverwege december en haalde de vooropgestelde termijn dus niet.

Wiens schuld dat is? Daarover lopen de meningen uiteen, maar nog het minst van allemaal die van Lambrecht zelf. De renner heeft de eindverantwoordelijkheid voor zijn whereabouts, maar in de praktijk worden neoprofs wegwijs gemaakt door hun ploeg. Lotto-Soudal zegt verrast te zijn door de gewijzigde reglementering, maar dat is maar de helft van het verhaal. Want de zogenaamde verandering is eerder een versoepeling: tot vorig jaar moesten neoprofs in de zes weken voorafgaand aan hun debuut ook whereabouts opgeven én daarin nog eens drie controles voor het biologisch paspoort hebben ondergaan. Die laatste eis is binnen de ‘nieuwe’ reglementen weggevallen, maar de termijn van zes weken is dus precies dezelfde gebleven. Lotto-Soudal is gewoon te laat in gang geschoten om Lambrecht te regulariseren.

“Zwaar teleurgesteld”

Wel vreemd: Lambrecht volgde op 14 december een Engelstalige cursus bij de UCI om zich in het where­abouts-systeem te bekwamen. Na afloop kreeg hij een brief met de melding dat hij pas vanaf 17 december – 30 dagen voor de start – zijn verblijfsgegevens moest opgeven om te kunnen deelnemen aan de Tour Down Under. Die brief is verstuurd door de CADF, de instantie die het antidopingprogramma van de UCI coördineert. Waarom daarin ineens sprake is van 30 dagen en niet van de reglementair vereiste 42 dagen is voor niemand duidelijk. Lambrecht is naar eigen zeggen “zwaar teleurgesteld” maar hield er gelukkig de moed wel in. Zo vroeg hij zich tijdens de eerste etappe af, terwijl hij individueel aan het trainen was, wanneer het peloton hem zou teruggrijpen.

Hij blijft nu in Australië, waar hij op 28 januari wél aan de start staat van de Cadel Evans Ocean Road Race. Op dat moment is de termijn van zes weken immers wel verstreken.

Nog opvallend: ook het kleine Australische team UniSa-Australia kan om dezelfde reden geen beroep doen op twee van zijn renners.

Keuze van de redactie

Video