Luister naar

'New Hope is net als De Hoop een spannend avontuur'

Nieuws
Teun Stortenbeker, oud-directeur van ggz-instelling De Hoop in ­Dordrecht, heeft in dezelfde stad met zijn vrouw Dinie een stichting opgericht voor pastorale zorg. Met New Hope beginnen zij opnieuw in één spreekkamertje.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
maandag 15 januari 2018 om 20:55
Teun en Dinie Stortenbeker in Dordrecht, waar ze zijn begonnen met de stichting New Hope.
Teun en Dinie Stortenbeker in Dordrecht, waar ze zijn begonnen met de stichting New Hope. new hope

Dordrecht

Waarom heeft u de stichting New Hope opgericht?

‘Sinds mijn vertrek bij De Hoop in 2013 worden wij voortdurend benaderd met hulpvragen. Er komen als vanzelf mensen naar ons toe, of ze bellen ons. Er zijn oud-cliënten bij en anderen die weer hoorden dat ze bij ons terecht kunnen voor een gesprek. Ze komen uit het hele land, bijvoorbeeld uit Zwolle en Maastricht. We zijn er de hele week mee bezig, als je de mailtjes en whatsappjes meetelt. Maar we zijn nog jong – beiden 68 jaar – en vol energie. Je kunt die gesprekken aan de keukentafel blijven doen, maar omdat de stroom hulpvragen groeit, hebben wij vorig jaar oktober een stichting opgericht en betrekken we er meer mensen bij. Deze maand is de stichting officieel in Dordrecht van start gegaan.’

Wat voor hulp bieden jullie?

‘We bieden christelijke, pastorale zorg. We behandelen in principe geen verslaafden, dat doet De Hoop. Wij richten ons wel op de problemen die erachter zitten, zoals trauma’s en angsten. We helpen bij knelpunten die mensen in hun leven ervaren. Dat kan te maken hebben met relatie­problematiek en met psychische ­problemen, bijvoorbeeld door afwijzing of verwerping, of een negatief zelfbeeld. Mensen hoeven geen christen te zijn om bij ons aan te kloppen, maar een maatschappelijkwerkgesprek moet je bij ons niet verwachten. Daar zijn we niet voor. We willen in geestelijke zin helpen. Als mensen een gesprek nodig achten, mogen ze komen. Dan bepalen wij in een gesprek of er een vervolggesprek nodig is, of dat het daarbij kan blijven. Het kan zijn dat als mensen gehoord zijn en we samen gebeden hebben, iemand al weer verder kan.’

Voor christelijke, pastorale zorg heb je toch de kerken al?

‘In de praktijk blijkt dat veel mensen die zorg niet krijgen. Ze horen niet bij een kerk of zijn daar vastgelopen. Mensen kunnen ook te maken hebben met ingewikkelde problemen die ze liever niet in die omgeving willen bespreken, omdat ze niet voor de toekomst besmet willen zijn. Wij ­bieden een neutrale plek.’

Waarom geeft u de stichting een naam met ‘hoop’ erin? Dat kan de indruk wekken dat er een nieuwe De Hoop nodig is.

‘Daar hebben we uitgebreid over nagedacht. Maar we hebben het op deze naam gehouden, omdat wij mensen nieuwe hoop willen bieden. We hebben de naam niet besproken met De Hoop, want wij zijn los van De Hoop.’

Waarom bieden jullie gratis hulp?

‘Voor veel mensen kan betaalde hulp een enorme drempel zijn, omdat ze er het geld niet voor hebben. Het werk wordt voorlopig gedaan door vrijwilligers. We zijn in elk geval met zijn vieren. Dit aantal zal zich wellicht uitbreiden als we een pand hebben vanwaaruit we hulpverlenen. Het kan zijn dat er op termijn een vergoeding komt voor de hulp die we bieden vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de zorgverzekeraars. Maar daar houden we ons in eerste instantie niet mee bezig. Natuurlijk zijn er kosten, maar we hopen en bidden dat God erin zal voorzien dat de middelen daarvoor beschikbaar zullen komen.

We zijn met De Hoop ook begonnen in een spreekkamertje.’

Voorlopig werken jullie vanuit een pand dichtbij het centrum in ­Dordrecht. Wat is dat voor pand?

‘Dat is het pand waar wij wonen. Ons huis is groot genoeg en we hebben er een spreekkamer ingericht. De huur of aankoop van een pand waar we ons kunnen vestigen, is de volgende stap. <

‘dezelfde hoop’

‘Wij vinden het een mooi initiatief’, zegt Fennegien Wietses, woordvoerster van ggz-instelling De Hoop in reactie op de oprichting van stichting New Hope. ‘We waren al met dit initiatief bekend. Het is geen verrassing voor ons. Pastorale hulpverlening is heel waardevol. Dit is geen concurentie. Wij verlenen zelf hulp binnen de ggz en bieden, aanvullend daarop, pastorale zorg. Pastorale zorg is geen vergoede zorg. Wij kunnen deze zorg bieden met steun van onze donateurs. Wij bieden geen losse, pastorale zorg aan. Teun en Dinie doen dat wel. Zij verwijzen ook door naar ons. Zo vullen we elkaar aan. Wij hebben er geen problemen mee dat zij ook het woord ‘hoop’ in de naam hebben. Wij hebben geen exclusief recht op de hoop die God biedt. Het woord ‘hoop’ is ook verbonden met hen. Zij willen vanuit diezelfde hoop blijven werken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.