dinsdag 23 oktober 2018 - Europa League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Loris Karius, vorig seizoen concurrent van Simon Mignolet bij Liverpool, staat dit seizoen onder de lat bij Besiktas.

AFP

Besiktas - KRC Genk

Besiktas in cijfers: grootmacht op het veld en… sociale media

50 keer meer fans op Facebook dan KRC Genk

Met 15 op 27 is de competitiestart van Besiktas in eigen land niet overweldigend, maar dat de Zwarte Adelaars een grootmacht van het Turkse voetbal zijn, behoeft geen betoog. De club werd vijftien keer landskampioen, staat 19de op de UEFA-clubranking én is bijzonder populair op sociale media. Een overzicht in cijfers.

Bob FAESEN

3

Het aantal sterren waarmee Besiktas op de borst speelt. Elke ster staat voor vijf landstitels, Besiktas veroverde er exact vijftien. Alleen Galatasaray (21) en Fenerbahçe (19) doen beter. Verder won de club negen keer de Turkse beker. Die trofee kan het dit jaar niet meer winnen. De club is immers uitgesloten van het bekertornooi omdat het vorig seizoen niet kwam opdagen om het restant van de halve finale tegen Fenerbahçe af te werken. Die wedstrijd werd toen na een uur gestaakt wegens rellen. Anders dan grote rivaal Galatasaray is Besiktas er nooit in geslaagd een Europese beker te winnen. Beste prestaties: een kwartfinale in de Europa Cup 1 in 1986-1987, en kwartfinales in de Europa League in 2002-2003 en 2016-2017.

5.900.000

Besiktas telt maar liefst 5,9 miljoen fans op Facebook. Daar komen nog 2,4 miljoen volgers op Instagram en 3,8 miljoen op Twitter bij. Het zegt wel wat over de populariteit van de Zwarte Adelaars, die in Turkije als een absolute grootmacht gelden. Ter vergelijking: 111.000 mensen vinden KRC Genk leuk op Facebook, 43.000 op Instagram en 43.393 op Twitter.

91.300.000

Volgens de gespecialiseerde website transfermarkt.de bedraagt de totale marktwaarde van de selectie van Besiktas 91,3 miljoen euro... 18 miljoen euro meer dan de gezamenlijke waarde van de kern van KRC Genk. Duurste speler van de Turkse topclub is Adem Ljajic (13 miljoen). De Serviër is door liesproblemen onzeker voor donderdag. Nog dure vogels: knipoog-Kroaat Domagoj Vida (12) en doelman Loris Karius (12). Die laatste was vorig jaar de concurrent van Simon Mignolet bij Liverpool en kent u ongetwijfeld nog van zijn flaters in de Champions League-finale tegen Real Madrid. Donderdag wordt hij mogelijk gepasseerd.

19

Besiktas staat momenteel 19de op de UEFA-clubranking. Het is daarmee de beste club van Turkije en staat zelfs boven grote namen als Chelsea, Benfica en Tottenham. Genk vinden we terug op de 72ste plaats.

100.000

Zoveel bedroeg de boete die Besiktas eind 2017 ontving voor zware ongeregeldheden voor en tijdens de kwartfinale van de Europa League tegen Lyon. Omdat ook de Franse supporters zich misdroegen kreeg Lyon dezelfde boete van de UEFA. Beide clubs mogen een jaar geen Europees voetbal spelen als de fans zich twee jaar na de uitspraak nog eens misdragen. (bfa)

41.188 zitplaatsen

Zoveel toeschouwers kunnen plaatsnemen in het Vodafone Park, dat in de Europa League door het leven gaat als het Besiktas Park. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het stadion de Vodafone Arena ging heten, maar na een oproep van president Erdogan ging dat niet door. Hij was van mening dat het woord ‘arena’ niet hoorde bij een voetbalstadion en overtuigde op die manier ook Galatasaray om van stadionnaam te veranderen. In oktober 2013 begon de bouw van de voetbaltempel. Drie jaar later nam Besiktas hem in gebruik. In december 2016 kwamen 46 mensen om het leven bij een bomaanslag net buiten het stadion. De wedstrijd van Besiktas tegen Bursaspor was ongeveer anderhalf uur eerder afgelopen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws