De ADD-atleet finishte na 31 minuten op de 10 km.© Serge Minten

ATLETIEK

Comebackman Dieter Kersten wint Tungri Run in thuisstad Tongeren: “Kippenvel”

Dieter Kersten (27), die aan de weg terug aan het timmeren is na zijn RED S-diagnose, was heer en meester in zijn thuisstad Tongeren. Na anderhalf jaar afwezigheid maakte de olympiër van de marathon van Tokio zijn comeback op de Tungri Run en won hij glansrijk de 10 km. “Ondanks de hitte, heb ik toch een beetje kippenvel.”

Gert Sillen

In de beginkilometers duldde Tongenaar Kersten de aanwezigheid van Sam Nulens in zijn nabijheid, maar dan maakte hij er een ware triomftocht van. De luide aanmoedigingen deden denken aan Ambiorix die feestelijk onthaald werd na zijn zege tegen Julius Caesar. Na 31 minuten zwoegen en zweten in een broeierig Tongeren rondde de ADD-atleet zijn 10 km af.

“Ondanks de hitte een heb ik toch een beetje kippenvel”, vertelde Kersten na afloop. “De mensen langs de kant zijn me blijkbaar nog niet vergeten. Ja, het was een bewuste keuze om na anderhalf jaar, mijn laatste wedstrijd was de CrossCup van Hannuit in 2023, hier mijn wederoptreden te maken. Als een soort dankbaarheid voor mijn club en de stad.”

© Serge Minten

Valencia

De Tongenaar beseft wel dat hij nog niet op topniveau is na de RED S-diagnose. “Maar ik voel me wel elke week beter en beter worden. Het mag ook wel, want ik heb heel diep, vooral emotioneel, gezeten. Op 1 en 15 juni neem ik nog deel aan twee wedstrijden in Frankrijk en dan gaat de riem er eventjes af om me vanaf begin juli voor te bereiden op de marathon in Valencia begin december. Wil ik mijn topsportstatuut bij het Belgisch leger behouden, moet ik onder de twee uur, acht minuten en dertig seconden lopen. Een verbetering van mijn persoonlijk record met twee minuten. Maar ik ga er voluit voor.”

© Serge Minten

Bij de vrouwen zorgden Karen Van Proeyen en Leentje Hellemans voor een één-tweetje op zowel de 5km als 10 km. Gijs Hubrechts (ADD) heerste op de 50km.

Karen Van Proeyen.© Serge Minten

© Serge Minten

© Serge Minten

© Serge Minten

© Serge Minten

© Serge Minten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer