Verdachte van moord op Annie De Poortere “verleent alle medewerking” en verlaat gevangenis met enkelband

Hans D. gaf destijds op de nationale televisie een interview waarin hij zich van de domme hield. Nu blijkt waarom.© VTM/Oproep2020, cco

De 78-jarige Hans D., die verdacht wordt van de moord in 1994 op zijn toenmalige echtgenote Annie De Poortere in Sint-Martens-Latem, “verleent alle medewerking” aan het onderzoek. Dat zegt zijn advocaat Ashley Bickx, die inhoudelijk nog geen verklaring wil afleggen over het dossier.

mtm
Bron: BELGA

De verdachte verbleef door de feestdag woensdag nog in de gevangenis van Dendermonde in afwachting van de installatie van zijn enkelband, maar heeft die nu verlaten onder elektronisch toezicht.

Annie De Poortere lag dertig jaar lang begraven in de tuin.© if

Op zaterdag 27 april werden in de Kerkstraat in Sint-Martens-Latem stoffelijke resten van een lichaam teruggevonden bij verbouwingswerken naast de vroegere woning van Annie De Poortere, die verdween op 12 november 1994. Op basis van “verschillende sterke aanwijzingen” gaat het parket ervan uit dat de resten toebehoren aan de toen 48-jarige vrouw. Er werd een onderzoeksrechter gevorderd om het overlijden te onderzoeken en de familie van de vrouw werd ingelicht.

De toenmalige echtgenoot van De Poortere, de nu 78-jarige Hans D., werd opgepakt en uitgebreid verhoord. De nabestaanden van de vrouw kregen te horen dat de man heeft toegegeven dat hij het lichaam verborgen heeft, maar dat hij ontkent dat hij de vrouw om het leven bracht. Het onderzoek moet uitwijzen wat zijn werkelijk aandeel was bij het overlijden van het slachtoffer, stelt het parket, dat verder geen details geeft.

De onderzoeksrechter besliste dinsdag om de man aan te houden op verdenking van moord en onder elektronisch toezicht te plaatsen. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Gent, maar er is nog niet beslist of hij in persoon aanwezig zal zijn.

De raadkamer zal beslissen over de aanhouding, eventueel verder onder elektronisch toezicht. De verdachte is niet verplicht om op de zitting aanwezig te zijn en kan zich laten vertegenwoordigen door zijn advocaat. “Mijn cliënt is nu thuis onder elektronisch toezicht, nadat hij woensdag in de gevangenis moest blijven in afwachting van de installatie van de enkelband. We hebben nog niet beslist of hij aanwezig zal zijn op de raadkamer”, zegt zijn advocaat Ashley Bickx.

De man kreeg geen voorwaarde opgelegd die hem zou verhinderen om met de pers te praten, als hij vrijdag zelf naar de raadkamer komt. De zitting zelf vindt achter gesloten deuren plaats, maar verdachten die niet vanuit de cel overgebracht worden, passeren via de publieke ruimten van het gerechtsgebouw.

Autopsie

Donderdag vindt de autopsie plaats op de overblijfselen van het slachtoffer, maar het parket geeft voorlopig geen details over het onderzoek. Door de recente wetswijziging rond de verjaringstermijn voor moord, die van 20 naar 30 jaar gebracht werd, heeft het gerecht nog tot 12 november om de verdachte voor de rechter te brengen. “Mijn cliënt verleent alle medewerking aan het onderzoek. Het is nog te vroeg om over de inhoud van de zaak iets te zeggen, want er zijn nog heel veel zaken die verder onderzocht moeten worden”, zegt de advocaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen