Belg maakte vorig jaar zijn droom waar, maar beleeft nu een Turkse nachtmerrie: “Ik wist niet dat de club in deze situatie zat”

© Twitter

Quizvraag: welke twee profclubs konden dit seizoen als enigen in Europa nog geen enkele wedstrijd winnen? Het antwoord is FK Vereya uit Bulgarije en Kardemir Karabükspor. De Turkse tweedeklasser zit in zware geldnood en stevent voor het tweede jaar op rij af op degradatie. Belg van dienst Ahmet Karadayi maakte de val van de fabrieksclub van dichtbij mee.

Vincent Van Genechten

We zijn 15 januari 2018. Karadayi viert binnen vier dagen zijn 22ste verjaardag, maar trakteert zich op een vervroegd verjaardagscadeau. De flankspeler uit het Limburgse Koersel ondertekent een contract van 3,5 seizoenen bij de Turkse eersteklasser Karabükspor, dat ook Hervé Kage huurt van KV Kortrijk. “Ik kon deze kans niet laten schieten”, zei de glunderende Belg met Turkse roots.

De toen 23-jarige Karadayi, die een sterk seizoen speelde bij ASV Geel, werd niet meteen de grootverdiener in de Süper Lig. “Of ik binnen enkele jaren miljonair zal zijn? (lacht) Zo ver zijn we nog lang niet. Sterspelers verdienen hier miljoenen, maar onderaan de ladder zit je aan 350.000 euro per seizoen. Ik wil daar nu niet mee bezig zijn. Alles op zijn tijd. Het financiële aspect speelde een belangrijke rol in mijn keuze, maar ook het feit dat ze op het hoogste niveau spelen was cruciaal.”

© smb

Malaise

Amper iets meer dan een jaar later is er van dat “hoogste niveau” geen sprake meer. Karabükspor, dat in 2014 nog bijna de Europa League haalde, werd 18de en laatste met amper 12 punten en zakte van de Süper Lig naar de 1. Lig. Daar staat de club nu opnieuw troosteloos laatste met -1 punt, nul overwinningen en een doelsaldo van -75 (8-83).

Wat is er godsnaam gebeurd met Karabükspor? “We hebben een transferverbod gekregen, waardoor er bijna 20 spelers zijn vertrokken”, zegt Karadayi. “We zijn het seizoen ook begonnen met -3 punten omdat de club veel schulden heeft. Er zijn belastingen die nog betaald moeten worden en lonen van spelers tot zelfs vijf jaar geleden. In totaal hebben ze nog schulden aan zo’n 30 spelers.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het probleem ligt bij de lokale staalfabriek Kardemir, de sponsor die in financiële moeilijkheden zit. Karabükspor doet het dit seizoen dan ook vooral met spelers uit de eigen jeugd. Het zit aan een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en slechts twee buitenlanders, waarvan Karadayi er dus eentje is. “Momenteel hebben we een jonge spelersgroep, waarbij velen dit jaar hun profdebuut hebben gemaakt. Daardoor is er ook geen druk en is de groepssfeer niet slecht. Maar uiteindelijk hebben we dit seizoen slechts twee keer gelijkgespeeld en dat voelt je duidelijk in de spelersgroep.”

De tweede draws behaalde Karabükspor in augustus tegen Altinordu (1-1) en in december tegen Istanbulspor (1-1). “Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze”, aldus Karadayi, die één assist uitdeelde in 23 optredens en drie keer kapitein mocht zijn. “Ik wist niet dat de club in deze situatie zat. Maar uiteindelijk heb ik vijf wedstrijden mogen spelen in Turkse eerste klasse, waardoor voor mij een droom is uitgekomen. Ik ben bij Karabükspor gebleven omdat ik nog een contract heb tot 2021. De toekomst? Ik denk dat de club het momenteel al zeer moeilijk heeft en heb geen enkel idee of het goed gaat komen volgend seizoen. Maar ik hoop het beste voor deze historische club, die vier jaar geleden nog Europees speelde.”

Op 31 maart speelt Karabükspor thuis tegen Adanaspor, de nummer twaalf. Een nieuwe kans op een overwinning in de competitie. ‘Gelukkig’ was er de bekerzege (3-0) tegen vierdeklasser Korfez SK, al dateert die al van eind september.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Keuze van de redactie

Video