Een ondergelopen rijweg in Saarbrücken, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Saarland.
Foto: AP.

Ook grensgebied van Frankrijk en Duitsland kampt met overstromingen na aanhoudende regen: honderden mensen geëvacueerd

Niet alleen het oosten van ons land, ook delen van Frankrijk en Duitsland kampen met overstromingen door hevige regen. In Duitsland is vooral de deelstaat Saarland, bij de grens met Frankrijk, getroffen. In het Franse departement Moselle (Moezel) geldt deze ochtend nog code rood, het hoogste alarmniveau. 

Grote delen van het grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland zijn sinds de nacht van donderdag op vrijdag overspoeld door grote hoeveelheden regen. Op sommige plaatsen is in 24 uur evenveel regen gevallen als gemiddeld in een maand. 

Vooral de Duitse deelstaat Saarland is de voorbije nacht getroffen door overstromingen. De civiele bescherming heeft de inwoners van het gebied opgeroepen extra waakzaam te zijn, zeker nadat in de gemeente Quierschied dijkbreuk heeft plaatsgevonden. Daardoor is volgens de krant Bild een elektriciteitscentrale stilgelegd. 

Bekijk: water staat metershoog in straten in Saarland (Het Journaal, 18/05/24)

Videospeler inladen...

In heel de deelstaat zijn kelders ondergelopen en staan straten blank. Verschillende mensen moesten hun huizen verlaten vanwege het overstromingsgevaar. Het waterpeil van de rivieren blijft voorlopig stijgen. Honderden brandweermensen zijn ingezet. Zij zijn nog altijd volop in de weer.

Er zijn zo'n 1.000 operaties actief om mensen te evacueren of zandzakken neer te leggen

Correspondent Chiem Balduk in Duitsland

"Op verschillende plekken in het Saarland is de stroom uitgevallen, of is de gasvoorziening bewust afgesloten vanwege het gevaar", zegt correspondent in Duitsland Chiem Balduk. Er zijn ongeveer 1.000 operaties actief om mensen te evacueren of om zandzakken neer te leggen in de hoop de schade te beperken. Mensen worden opgehaald met bootjes of amfibievoertuigen, en opgevangen in scholen op hoger gelegen plekken". Voorlopig zijn de hulpoperaties vlot verlopen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz brengt vandaag een bezoek aan het getroffen Saarland.

De naburige deelstaat Rijnland-Palts, die deels aan België grenst, kampt ook met wateroverlast. Zo'n 200 mensen in de gemeente Schoden moesten van de brandweer hun huis verlaten.

Code rood in departement Moselle

Ook in Frankrijk, in de departementen aan de grens met Duitsland, blijft de wateroverlast aanhouden. In het departement Moselle (Moezel) is deze ochtend nog code rood van kracht, het hoogste alarmniveau.

Dat is afgekondigd vanwege het hoge risico op "uitzonderlijke overstromingen" van de rivier Nied, een zijrivier van de Saar die door het Franse departement Moselle en de Duitse deelstaat Saarland loopt. Het waterpeil van de rivier is erg gestegen.

De rivier Nied is buiten zijn oevers getreden in Bouzonville.
Foto: AFP.

Volgens de plaatselijke brandweer zijn bijna 200 gemeenten in het departement getroffen door de wateroverlast. In veel straten stond het water 40 centimer hoog. De brandweer heeft honderden oproepen gekregen. De inwoners hebben het advies gekregen om thuis te blijven. 

Campings ontruimd in Nederlands-Limburg

Ook Nederland ontsnapt niet aan de wateroverlast. In de Nederlandse provincie Limburg zijn verschillende campings ontruimd vanwege dreigende wateroverlast. Het gaat om kampeerterreinen aan de rivier de Geul. 

De waterstanden in Zuid-Limburg staan onder druk vanwege de wateroverlast in de Belgische Voerstreek. Het hoge water vormt evenwel geen gevaar voor dorpen en steden in het gebied.

Ook op het spoor zijn er problemen. Tussen Maastricht Randwyck en Visé in ons land rijden er geen treinen.

Meest gelezen