Direct naar artikelinhoud
Misbruik kerk

"Misbruik in de kerk is fout van homocultuur"

Kardinaal Raymond Burke.Beeld AGEFOTOSTOCK

Dat duizenden kinderen zijn misbruikt door paters en ander personeel van de kerk in het Amerikaanse Pennsylvania is de schuld van homo's. Dat stelt althans de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke.

Afgelopen week kwam opnieuw een pedofilieschandaal aan het licht. In een bijna 900 pagina's tellend rapport van openbaar aanklager Josh Shapiro staat dat driehonderd priesters in de staat Pennsylvania de afgelopen zeventig jaar zeker duizend minderjarigen hebben misbruikt. Bovendien bedekte de kerkleiding de feiten de afgelopen decennia met de mantel der liefde.

"Daden door homoseksuele cultuur"

In een interview vroeg de voorzitter van de christelijke organisatie Catholic Action for Faith and Family Burke om commentaar op het recente schandaal. De kardinaal zei dat het geen fout is van de kerk, maar dat het "daden zijn die komen door de homoseksuele cultuur". "Die heeft de kerk beïnvloed en moet worden uitgeroeid."

"Seksualiteit is bedoeld om te geschieden tussen de man en de vrouw", stelde hij nog. Burke raadt ouders ook aan om kinderen uit de buurt van homo's en homoseksuele familieleden te houden.

Burke, die deel uit maakt van de Orde van Malta, is een hevige tegenstander van paus Fransiscus. Het botert al jaren niet tussen de twee. Burke was lid van de Congregatie voor de Bisschoppen tot Franciscus hem in december 2013 uit die positie ontsloeg. Volgens kenners deed de paus dat om een progressievere richting uit te kunnen gaan.