Direct naar artikelinhoud
Voetbal

35ste landstitel dreigt te gaan vliegen voor Anderlecht

► Charleroi-spits Kaveh Rezaei gaat neer na een licht contact met Olivier Deschacht. Strafschop, vond de ref.Beeld Photo News

Is dit dezelfde ploeg die bij momenten voetballes gaf in Celtic Park? Met elf of met tien, Anderlecht was tegen Charleroi onhandig aan de bal. 'Er stond geen ploeg', was coach Hein Vanhaezebrouck streng maar rechtvaardig. Anderlecht rest maar één ding, zondag in Olympia: winnen.

Het is traditie dat beide trainers voor een competitiewedstrijd de collega's van de betaaltelevisie te woord staan. Zo ook gisteravond, Hein Vanhaezebrouck voor de camera van Proximus TV. Maar was dat wel Hein? De man voor de microfoon van Wouter Laarmans stond er wat stilletjes bij. Afgemeten antwoorden en een en al lof voor de tegenstander. Alsof Vanhaezebrouck de bui zag hangen.

Anderlecht worstelde niet enkel met Charleroi, maar ook met zichzelf. En met scheidsrechter Visser. "De ref was de meest opvallende figuur op het veld. Zijn beslissingen waren in ons nadeel. Maar dat zijn we stilaan gewoon", vatte Vanhaezebrouck samen.

De wedstrijd was gedurende een kwartier een schimmenspel in een winderig regengordijn. Anderlecht met controle; tot één lange bal paars-wit uit zijn comfortzone haalde. Olivier Deschacht raakte Rezaei aan, die zelf de strafschop omzette. "Nooit penalty", vond Vanhaezebrouck.

De woede van Vanhaezebrouck is begrijpelijk, maar "nooit penalty" is een foute stelling. In tien dezelfde situaties zul je altijd een paar refs hebben die de bal op de stip leggen.

De feeling die Visser daar miste, miste op zijn beurt Deschacht toen hij niet veel later Benavente bij zijn nekvel pakte en mocht inrukken. "Als je al geel hebt, moet je slimmer zijn", oordeelde Vanhaezebrouck. Gevolg: "Een achterstand ophalen tegen een ploeg als Charleroi is al lastig genoeg, laat staan met tien mensen."

Knock-out

Tot daar kon je Anderlecht in het spel alles bij elkaar weinig verwijten. Maar wat na de rust gebeurde, was ontluisterend. Want Charleroi, ondanks de voorsprong en de speler meer, bleef het initiatief overlaten aan de thuisploeg. Je zou denken: Anderlecht en de bal, dat moet een goed huwelijk zijn. Nou...

Alsof niemand zich één paragraaf uit het handboek van hun trainer herinnerde. Spajic ging ineens dieptepasses geven over zestig, zeventig meter - dat kan hij niet. De ingevallen Sá draaide meer achteruit dan vooruit. Onyekuru dribbelde zich steevast in de soep - zó goed en soms zó onhandig. Hanni had geen rust meer in zijn spel. En Teodorczyk, over hem zijn we uitgeschreven.

"Iedereen speelde veel te ver uit elkaar, er stond geen blok meer, waardoor we ondanks ons balbezit de numerieke minderheid nooit konden compenseren", zuchtte Vanhaezebrouck.

Het valt steeds meer op hoe Anderlecht op zijn best is als het wedstrijdverloop herkenbaar is voor de jongens. Als ze op kompas kunnen varen. Iedereen binnen de structuur en met zijn taken. Maar valt dat weg? Paniek.

Anderlecht moet kunnen voetballen op de helft van de tegenstander. Dient de opbouw van veel lager te komen, dan heeft de ploeg een geweldig probleem en gaat iedereen overal op het veld improviseren en dingen uitproberen die ze niet meester zijn.

"Tegen Celtic hadden we steeds een speler vrij op het middenveld om de bal aan kwijt te kunnen", legde Vanhaezebrouck uit. "Niet dit keer. En dan moet het initiatief van de verdedigers komen. Alle drie (Appiah, Spajic, Sá, SK/PJC) hadden ze moeite daarmee. Het is niet voor het eerst dat we zoiets vaststellen."

In plaats van zelf iets te creëren, ging Anderlecht helemaal knock-out na de 0-3 van Benavente. "We staan weer met de voeten op de grond", besloot Vanhaezebrouck, die toegaf dat in geval van een nederlaag op Club een titelverlenging "heel, heel moeilijk" wordt.

Anderlecht moet winnen in Olympia. Zo niet is het op 17 december omzeggens uitgeschakeld voor de titel. Het einde is nabij.

Extra tegenvaller voor paars-wit: Adrien Trebel viel geblesseerd uit. Hij had te veel last aan de knie. "Al na vier minuten ondervond hij hinder", zuchtte Vanhaezebrouck. "Wellicht is hij out voor komende zondag." Het is daarnaast zeer de vraag of Kara Mbodj fit geraakt. De Senegalees sukkelt met de adductoren en moest passen voor Charleroi. Deschacht en Teodorczyk zijn in de topper sowieso geschorst na hun rode kaarten gisteren.