Themabeeld.© Joris Herregods

Samen Anders vreest verbod op feestjes in sport- en jeugdlokalen, gemeentebestuur ontkent: “Er wordt van een mug een olifant gemaakt”

Sint-Katelijne-Waver -

Volgens oppositiepartij Samen Anders zullen sport- en jeugdverenigingen binnenkort geen feestjes tot na middernacht meer kunnen geven. Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver spreekt dat echter tegen. Zij wijzen er wel op dat clublokalen niet dienen voor huwelijks- of verjaardagsfeesten.

Stijn Van de Sande

Tijdens de gemeenteraad van maandag uitte Samen Anders haar ongenoegen over de vermeende plannen van het gemeentebestuur om het geluid op feestjes in de lokalen van sport- en jeugdverenigingen na 24 uur te beperken tot 85 decibel. Volgens de grootste oppositiepartij zullen evenementen zoals kampioenenvieringen en scoutsfuiven daardoor niet meer kunnen plaatsvinden.

“Het voorstel van het bestuur zorgt voor veel ongerustheid”, zeggen oppositieraadsleden Thomas Mariën en Ronny Slootmans. “Want voor veel verenigingen vormt het verhuren van hun lokalen een belangrijke bron van inkomsten. Bij sommige verenigingen gaat het om bedragen tot 15.000 euro op jaarbasis. Zij maken zich dan ook zorgen over de financiële gevolgen van deze beslissing en de toekomst van hun club.”

Maar volgens schepen van Jeugd en Evenementen Jeroen Baeten (N-VA) is er nog helemaal niets beslist. “We kregen wel melding van omwonenden over overlast door feestjes”, vertelt hij. “En we merkten dat bepaalde verenigingen hun lokalen regelmatig verhuren voor bijvoorbeeld huwelijks- en verjaardagsfeestjes. Daardoor zijn ze mogelijk niet in orde met de bestaande VLAREM-regelgeving en daar wilden we hen op wijzen.”

Geen evenementenzalen

Volgens die regelgeving zijn er per jaar twaalf uitzonderingen toegelaten. “Kampioenenvieringen en scoutsfuiven zullen dus altijd kunnen blijven plaatsvinden, ook met versterkte muziek na middernacht”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA). “Maar de lokalen zijn geen evenementenzalen en moeten in de eerste plaats gebruikt worden voor evenementen gelinkt aan de club of vereniging. Daar willen we hen attent op maken.”

De komende dagen wordt er overleg gepland met de jeugdverenigingen om de ongerustheid weg te nemen. “Want er wordt van een mug een olifant gemaakt”, aldus Baeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners