Kurz start gesprekken met extreemrechtse partij

© AP

Sebastian Kurz van de conservatieve ÖVP heeft de extreemrechtse Vrijheidspartij uitgenodigd voor coalitiegesprekken. In Oostenrijk ligt zo de weg open voor een nieuwe regering met extreemrechts.

jvt

Rechts en radicaal-rechts waren vorige week de overwinnaars van de verkiezingen in Oostenrijk. Dat de conservatieven nog verder zouden regeren met de sociaaldemocraten van de SPÖ was onwaarschijnlijk. Kurz kijkt vooral naar de populistische Vrijheidspartij FPÖ.

‘Er zijn veel inhoudelijke overlappingen en bovenal de gemeenschappelijke wil tot verandering’, zegt de 31-jarige politicus. ‘Oostenrijk verdient een snelle regeringsvorming.’

Kurz profileerde zich de voorbije jaren sterk op thema’s als migratie, asiel en identiteit. Als de twee partijen een akkoord kunnen vinden, dan komt de FPÖ na meer dan een decennium weer in de regering.

Als enige voorwaarde voor een deelname aan een coalitie heeft de FPÖ de portefeuille van Binnenlandse Zaken gevraagd. Die kan naar hun leider Heinz-Christian Strache gaan. Daarbovenop wil de partij een directe democratie naar Zwitsers model uitbouwen.

Als de gesprekken mislukken, dan sluit Kurz een minderheidsregering niet uit. De SPÖ is eventueel bereid een minderheidsregering te steunen. Maar een regeringsdeelname is uitgesloten, zo liet de partij weten. In mei trok Kurz zelf de stekker uit de regering van ÖVP en SPÖ. Tijdens de campagne werd flink met modder gegooid tussen beide partijen.

Bij de parlementsverkiezingen van 15 oktober heeft de ÖVP, met een winst van 7,5 procentpunt, 31,5 procent en 62 zetels behaald. De SPÖ was tweede met 26,9 procent (52 zetels). Op de derde plaats kwam met een winst van 5,5 procentpunt naar 51 procent, en goed voor 51 zetels, de FPÖ.