© ronny van den ackerveken

“Ze hadden het beeld misschien nodig om Hemelvaart te vieren”

Het kapelletje op het pleintje naast de parochiezaal in Zondereigen (Baarle-Hertog) heeft geen Mariabeeld meer. Jef Mertens, beheerder van de parochiezaal, merkte dinsdag op dat het deurtje openstond. Zo werd het een Hemelvaartsdag zonder Onze-Lieve-Vrouw.

ronny van den ackerveken

Het kapelletje met als naam Maria Onbevlekte Ontvangenis staat al jaren op het pleintje. “Ik ben maandagvoormiddag in de parochiezaal geweest en toen stond het beeld er nog”, zegt Jef Mertens. “Dinsdagvoormiddag zag ik dat het deurtje openstond. De bloemenvaasjes stonden nog in de nis, maar het Mariabeeld was verdwenen. De dader heeft gebruikgemaakt van een scherp voorwerp om het slot van het deurtje open te krijgen. Je ziet het een beetje aan de verf op het hout. Het sluitplaatje aan de binnenzijde van het kapelletje was kromgetrokken. Wellicht heeft men toch wat moeten wringen om de deur open te krijgen. Al bij al is er nauwelijks schade. Waarom het beeld is meegenomen, is me een raadsel. Veel waarde heeft het niet. Anderzijds heb je wel mensen die Maria- of heiligenbeelden verzamelen. Of de ontvreemder heeft het misschien nodig gehad om de feestdag van Maria-Hemelvaart te vieren.”

Spijt

Jef Mertens heeft bij de politie aangifte gedaan van de diefstal. “Het kapelletje blijft nu een tijd leeg staan. Jammer dat het juist vlak voor Maria-Hemelvaart moet gebeuren. Als de dief spijt krijgt van zijn daden, dan kan hij het nog terugzetten aan het kapelletje. We hopen uiteraard dat het beeld terugkomt. Anders kopen we over enkele maanden een nieuw Mariabeeld om het kapelletje compleet te maken.” Zeven jaar geleden was Onze-Lieve-Vrouw ook al eens ‘gestolen’. De politie werd op de hoogte gebracht, maar ’s avonds stond het al terug. Er was geen diefstal geweest, maar de plaatselijke OKRA-vereniging had het beeld tijdens haar vergadering in de zaal gezet. “Het lijkt weinig waarschijnlijk dat het nu een gelijkaardig verhaal is. De parochiezaal wordt in deze periode van het jaar nauwelijks gebruikt door verenigingen”, zegt Jef Mertens.