woensdag 24 januari 2018 - Leopoldsburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Een Europese grijze wolf, het ras waartoe ook Naya behoort. Getty Images/iStockphoto

Leopoldsburg plant als eerste infovergadering over terugkeer van de wolf

Wolvenkoorts blijft stijgen

LeopoldsburgLeopoldsburg wordt de eerste gemeente die, in de loop van volgende week, een infovergadering over de terugkeer van de wolf organiseert. Een logische stap nu blijkt dat de wolvenkoorts blijft stijgen. Iedereen lijkt wolvin Naya te hebben gezien. Bij het meldpunt wolven van Landschap vzw kwamen dinsdag ruim 30 meldingen van over heel Vlaanderen binnen. Intussen beginnen de schapenboeren ook ongerust te worden. “Enkelen vragen om samen te gaan zitten om te bekijken welke maatregelen kunnen worden genomen”, zeg Jan Loos van Landschap vzw.

Naya is hot, zoveel blijkt uit de meldingen op de site www.welkomwolf.be en de nieuw opgerichte Facebookgroep voor de wolf. “Vandaag (dinsdag) hebben we een dertigtal meldingen vanuit heel Vlaanderen binnengekregen. Iedereen lijkt Naya te hebben gezien. Net nog iemand uit Haasrode bij Leuven. Die man had de wolf in zijn tuin gezien”, vertelt Jan Loos van het wolvenmeldpunt. Vrijwilligers van het meldpunt controleren alle oproepen. Maar tot nu toe wijst alles erop dat Naya zich nog niet heeft laten zien. “Alleen in Meerhout heeft ze met het doden van de twee schapen een duidelijk merkteken achtergelaten. Het verse karkas van een everzwijn dat maandag in Tongerlo (Westerlo) werd gevonden, bleek na onderzoek niet het werk van een wolf. Er zijn dus nog andere stropers.”

Dankzij de gps-gegevens uit Duitsland kan intussen ook met zekerheid worden gezegd dat Naya niet in Tervant was. “Daar doolde duidelijk een grote hond rond. In een tuin had hij de Dentasticks van een hond afgekloven en was hij de garage van de buren binnengelopen. Gedrag dat niet hoort bij een wolf. Maar de foto deed ons eerst twijfelen. Nog maar eens het bewijs dat een wolf en een wolfhond zeer moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden”, aldus Jan Loos.

Vergadering

Het gemeentebestuur in Leopoldsburg is intussen ook in actie geschoten om een infovergadering met als thema de terugkeer van de wolf te organiseren. De mensen van vzw Landschap werden daarover al gecontacteerd. “Bezorgde inwoners hebben me al uiteraard al gecontacteerd. Daarom plaatste ik ook heel snel berichten op de sociale media over bijvoorbeeld de schadevergoeding. Met de infovergadering willen we de mensen wegwijs maken in deze nieuwe materie”, reageert burgemeester Wouter Beke (CD&V). Pas nadat de exacte datum is geprikt, zullen de details van deze vergadering worden uitgewerkt, laat de burgemeester nog weten.

Landschap vzw plant de komende tijd ook nog enkele andere bijeenkomsten in de regio. “Zeker met de boeren. Zij hebben er duidelijk nood aan, blijkt uit de ongeveer twintig mails die we intussen hebben ontvangen van ongeruste schapenhouders”, besluit Loos.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws