Tuchtstraf in zaak-Chovanec vernietigd wegens “partijdigheid van minister Verlinden”

Brussel/Charleroi -

De Raad van State heeft in de zaak rond de dood van Jozef Chovanec de tuchtstraf vernietigd tegen hoofdcommissaris Danny E., het voormalige hoofd van de luchtvaartpolitie. De Raad vond dat minister Annelies Verlinden (CD&V), die de politieman moest beoordelen, zich partijdig over hem had uitgelaten in het parlement.

Dirk Coosemans

De Slovaak Jozef Chovanec kreeg in 2018 een delirium in de luchthaven van Charleroi. Hij gedroeg zich agressief en werd opgepakt. Omdat hij met zijn hoofd tegen de celdeur sloeg, overmeesterden de agenten hem en hielden ze hem minutenlang in bedwang. De man kreeg daarbij een hartaanval en stierf nadien in het ziekenhuis.

LEES OOK. Intern politieonderzoek zaak-Chovanec: “Politiebaas heeft zich niets te verwijten”

Pas nadat de echtgenote van Chovanec klacht had ingediend voor politiegeweld, kwam er een onderzoek. De zaak loopt nog, maar het parket wil alvast de betrokken agenten niet vervolgen en vraagt een seponering. In tussentijd kwamen er wel al tuchtstraffen. Zo werd Danny E., de toenmalige chef van de luchtvaartpolitie, door bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bestraft met een inhouding van 10 procent van zijn loon gedurende twee maanden. “Hij was op de hoogte van de feiten maar deed niks”, was zowat de aantijging die tot de tuchtstraf leidde.

(Lees verder onder de foto)

Een van de politieagenten bracht een Hitlergroet terwijl collega’s Jozef Chovanec in bedwang houden.

Onvoorzichtig

Maar die tuchtstraf voor Danny E. heeft de Raad van State nu ongedaan gemaakt, wegens procedurele fouten. “De minister had na het losbreken van het schandaal in de kamercommissie gezegd dat ze een tuchtprocedure had ingesteld met als doel het bekomen van ‘zware tuchtstraffen’”, zegt Joost Bosquet, advocaat van de hoofdcommissaris. “Dat is uiteraard een schending van de rechten van verdediging, een negatie van het vermoeden van onschuld maar bovenal een uiting van partijdigheid en zo ziet de Raad van State het ook in haar arrest.”

LEES OOK. Agente die Hitlergroet bracht praat voor het eerst: “Het was een grapje”

“De minister is heel onvoorzichtig geweest, want zij was de tuchtoverheid in deze en moest de agent beoordelen. Dan kunnen dergelijke uitspraken niet”, klinkt het. “Mijn cliënt is heel tevreden met de vernietiging van de tuchtstraf. Hij is intussen op pensioen, maar voelde zich oneerlijk behandeld. Die smet op zijn blazoen kan er nu af.”

“Mijn cliënt is heel tevreden met de vernietiging van de tuchtstraf. Hij is intussen op pensioen maar voelde zich oneerlijk behandeld. Die smet op zijn blazoen kan er nu af”

Joost Bosquet

Advocaat Danny E.

Hitlergroet

Ook bij de politievakbond reageren ze tevreden. “De minister die moet oordelen over de tuchtstraf van een officier dringt, voor ze kennis heeft van het dossier, aan op zware straffen in parlement en media. Ongezien”, zegt Thierry Bellin van het NSPV. “Dankzij dit arrest zegeviert de rechtsstaat. Wij zijn daar heel content over”.

Eerder was ook al de tuchtstraf tegen André Desenfants, de toenmalige nummer twee van de politie, om dezelfde reden ongedaan gemaakt. De enige van wie de tuchtstraf nog gestand blijft, is de politieagente die tijdens overmeestering in de cel een Hitlergroet maakte. Zij zou ontslagen worden, maar kreeg uiteindelijk ‘slechts’ drie maanden schorsing.

(Lees verder onder de foto)

Ook de tuchtstraf tegen André Desenfants, de toenmalige nummer twee van de politie, werd eerder ongedaan gemaakt.© BELGA

Loslippigheid

Advocate Ann Van De Steen, die opkomt voor de weduwe van Chovanec, vindt deze nieuwe vernietiging hemeltergend. “Het lijkt erop alsof iedereen die iets te zeggen heeft over deze zaak er alles aan doet om ze te verknoeien. De loslippigheid van de minister is beschamend. Nu moet ik aan de weduwe gaan vertellen dat zelfs die minimale tuchtstraffen ongedaan gemaakt worden, door ‘proceduregeknoei’. Dit is een zootje, want er zijn naast de uitlatingen van de minister nog andere procedurefouten gemaakt, waardoor de Raad van State niet anders kon dan vernietigen. Ik vraag me stilaan af of dit niet allemaal moedwillig gebeurt.”

“De loslippigheid van de minister is beschamend. Nu moet ik aan de weduwe gaan vertellen dat zelfs die minimale tuchtstraffen ongedaan gemaakt worden, door ‘proceduregeknoei’”

Ann Van De Steen

Advocate weduwe Chovanec

Minister Annelies Verlinden (CD&V) reageerde kort op het arrest. “Ik heb in de kamercommissie een mondeling antwoord gegeven op de vraag van een parlementslid. Ik heb het parlementslid een stand van zaken willen geven over de lopende tuchtprocedures. Het is uiteraard niet mijn bedoeling geweest om ‘vooruit’ te lopen. We erkennen de uitspraak van de Raad van State”.

LEES OOK. Weduwe Jozef Chovanec mist pleidooi van eigen advocaten na plotse beslissing rechter: “Onmenselijk”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer