© Archiefbeelden

Rechter stuurt Riemstenaar onmiddellijk 4 jaar naar cel omdat hij wijkagente invalide slaat: “Kans op recidive hoog”

Riemst -

Een 37-jarige Riemstenaar moet vier jaar naar de gevangenis nadat hij in 2021 een wijkagente invalide sloeg. De rechter stuurt hem onmiddellijk naar de cel omdat de man al meermaals hardhandig uithaalde naar vrouwen. “Ik hoop dat hij in de cel nadenkt over zijn daden”, klonk het bij de raadsman van het slachtoffer.

De dertiger moest zich verantwoorden voor het hardhandig in elkaar slaan van een wijkagente op 18 november 2021. Dat deed hij uit frustratie over een afgewezen handelsvergunning. Op de dag van de feiten liet de man al verstaan dat iemand het zou ontgelden. Per toeval passeerde de wijkagente even later het pand van de Riemstenaar, die haar tot bij hem riep om het te hebben over de negatieve beslissing door de gemeente.

12 procent invalide

De man gedroeg zich bijzonder agressief, waardoor de vrouwelijke agent haar pepperspray in de hand nam. De dertiger bleef echter doorrazen. De wijkagente voelde zich uiteindelijk zo in het nauw gedreven dat ze het busje in zijn gezicht leeg spoot. Als reactie gaf hij haar een harde vuistslag in het gezicht, waardoor de agente met een smak op de grond viel. Vervolgens kreeg ze bijkomend stampen tegen haar achterhoofd en op haar rug.

© rr

De vrouw hield er een blijvende persoonlijke werkongeschiktheid van 12 procent aan over door een posttraumatisch stresssyndroom. “Ze slaapt slecht, ze heeft angstaanvallen en ze kan haar emoties moeilijk reguleren. Hij riep dat hij haar leven zuur zou maken, ik kan zeggen dat hij in zijn opzet geslaagd is”, sprak meester Erik Schellingen die voor de vrouw optrad. De wijkagente nam zelf ook in tranen het woord. “Ik geraak hier precies niet uit. Ik ben zo moe. Ik had dat geweld nooit zien aankomen”, snikte ze.

17 veroordelingen

Toen Schellingen de man een ‘kopschopper’ noemde, ging de dertiger ook tijdens zijn proces door het lint. “Ik laat me niet uitmaken voor moordenaar! Als ik had doorgeslagen, at ze nu met een rietje”, schreeuwde hij woedend terwijl hij de zittingszaal uitliep. Dat de man een kort lontje heeft, is geen verrassing. Hij werd al zeventien keer veroordeeld waarvan meermaals voor geweld. Zo kreeg hij in maart 2020 al veertien maanden cel met uitstel voor de zware mishandeling van zijn twee partners, met wie hij een polyamoureuze relatie heeft. Hij filmde het geweld en deelde het live op Facebook.

Toch hield de dertiger vol dat hij de wijkagente niet hardhandig had aangepakt. “Ik heb een fout gemaakt, maar ik heb haar niet zo geslagen, zoals hier beweerd. Het was niet opzettelijk”, klonk het.

Onmiddellijke aanhouding

De rechter hecht geen geloof aan de uitleg van de man en veroordeelde hem maandagochtend voor de slagen aan de wijkagente tot een effectieve celstraf van vier jaar. De procureur vroeg de onmiddellijke aanhouding. Zijn raadsman, meester Fouad Marchouh, wees de rechter op de bijzondere gezinssituatie van de man. Zo woont hij samen met drie vrouwen en heeft hij twaalf kinderen. Marchouh vroeg om de onmiddellijke aanhouding daarom af te wijzen.

De rechter stuurde de dertiger wel onmiddellijk naar de cel. “Zijn strafregister en zijn houding tijdens de zitting toont aan dat hij nog altijd te kampen heeft met een serieuze agressieproblematiek. De rechtbank schat de kans op recidive hoog in”, klonk de motivering.

Meester Erik Schellingen reageert opgelucht op de uitspraak. “Dit is een duidelijk signaal van justitie. Er is geen begrip voor dergelijk zinloos geweld naar een onschuldige politieambtenaar. De ongeloofwaardige uitleg, gekruid met zijn arrogantie ter zitting, hebben de beklaagde geen deugd gedaan. De rechter heeft het verhaal doorprikt. Hopelijk gebruikt hij nu de tijd in detentie om over zijn daden na te denken.” De wijkagente krijgt een schadevergoeding van 63.658 euro.

 (Redactie)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer