Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Thibaut Courtois officieel voorgesteld bij Real Madrid: "Een droom die uitkomt"

Van links naar rechts: ex-vriendin Marta Dominguez met hun dochter Adriana (3), zoontje Nicolas (1) op de arm van vader Thibaut Courtois, diens vader Thierry, en Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez.Beeld Photo News

Thibaut Courtois (26) kuste tot vijf keer toe het clubembleem op zijn shirt, en sprak op zijn voorstelling: "Nu kan ik zeggen dat mijn jongensdroom om op een dag Madridista te zijn, is uitgekomen. Ik ben één van jullie."

Applaus bij voorzitter Florentino Pérez, bij de rest van het bestuur, bij de socio's, bij de Madrileense pers. Placido Domingo schalde door de stadionboxen. Een paar duizend fans in de tribunes zwaaiden en juichten. De media mocht een pintje drinken, en op bordjes lag jamón y queso.

De zon brandde op het gelaat van Courtois, daar in de middencirkel van het Bernabéu. Hij oogde diep gelukkig. Grootser dan dit wordt het niet. Moeilijker evenmin.

"Je gaat het pas zien als je het doorhebt", sprak Johan Cruijff ooit. De voorstelling van een Belgische voetballer bij Real Madrid is echt wel du jamais vu. Spaanse radio- en televisiezenders brachten dit live. Mensen, jong en oud, zijn hiervoor urenlang op straat gekomen.

Thomas Vermaelen naar FC Barcelona, Kevin De Bruyne naar Manchester City - mooi, maar het kan niet tippen aan Thibaut Courtois naar Real Madrid, toch? "Welkom, Thibaut, in de beste club ter wereld", richtte Pérez zich tot onze landgenoot. Courtois zat strak in het pak. Geflankeerd door zijn ouders, broer en zus, en Marta Dominguez, de moeder van hun kinderen Adriana en Nicolás. "Je staat voor de grootste uitdaging in jouw carrière."

'Welkom in de beste club ter wereld. Je staat voor de grootste uitdaging in jouw carrière'
Voorzitter Florentino Pérez tegen Thibaut Courtois

En of. Courtois draagt voortaan een loodzwaar shirt. Dat van de meest gemediatiseerde club ter wereld, een club die polariseert, en waar elke overwinning, elke trofee un éternel recommencement betekent.

Courtois arriveert ook niet in een gespreid bedje - Keylor Navas, de keeper met wie Real Madrid de voorbije twee seizoenen de Champions League won, is niet van plan om de club te verlaten. "Toen ik bij Chelsea kwam, was Peter Cech er, en ik werd titularis", reageerde Courtois fijntjes tijdens de persconferentie.

Eind goed, al goed

Hij oogde vol zelfvertrouwen. Ontspannen. De omvang van dit spektakel, de impact die het allemaal ook op ons had, op ons perszitje, leek evenwel zo van Courtois af te glijden. Prima speech gaf hij op het podium. Misschien omdat bij hem de druk en de verantwoordelijkheid werd ondergesneeuwd door de blijdschap die van hem afstraalde.

"Iedereen weet dat ik graag bij mijn kinderen wilde zijn", legde Courtois nog eens uit. Nicolás (1) en Adriana (3) komen uit een spaakgelopen relatie met een Madrileense schone. "Marta is nog steeds speciaal voor mij", zei Courtois, die met haar ook op de officiële foto ging. Maar zijn innige zoen voor Adriana, die even later op het heilige gras van Bernabéu in de armen van papa rende, toonde hoe groot het home sweet home-gevoel was bij Thibaut Courtois. "Gracias, presidente. Hala Madrid", jubelde een 26-jarige jongeman uit Bree.

Een transfer naar 'De Koninklijke' zat er deze zomer nochtans lange tijd niet aan te komen. Real Madrid twijfelde. Dat weten Courtois en zijn entourage. Zij weten dat Madrid de markt aftastte. Er is ook aan Allison (AS Roma, inmiddels Liverpool) gedacht, en aan De Gea (Manchester United). "Het WK heeft geholpen", wordt gefluisterd in de nabijheid van Courtois. "De prestaties van Thibaut in Rusland hebben Real Madrid overtuigd."

'Het is jammer dat Eden ook niet naar Real Madrid kon, maar je weet nooit in de toekomst...'
Thibaut Courtois

Dat en de hoge vraagprijs voor Allison (70 miljoen euro) en de njet van José Mourinho in het dossier-De Gea. Eind goed, al goed.

Weergaloos tegen Brazilië en Frankrijk - Florentino Pérez pakt nu eenmaal graag uit met helden van een groot toernooi. Tiens, had Courtois eerder niet beloofd nergens te gaan zonder zijn maatje Eden Hazard?

"Het is jammer dat Eden ook niet naar Real Madrid kon, maar je weet nooit in de toekomst...", gniffelde Courtois. In een hoekje van de zaal leunde zijn makelaar achteloos achterover. Pérez deed teken naar Christophe Henrotay om mee op de familiefoto te komen, maar dat wuifde Henrotay vriendelijk weg. Een kwartiertje later stonden beiden wél gezellig te keuvelen op de grasmat.

Henrotay is in het (nietige) Belgische makelaarswereldje weleens persona non grata, maar dat zijn collega's het hem maar eens nadoen: op de eerste rij mogen plaatsnemen in het Palco de honor van Real Madrid, wegens bewezen diensten in een transfer die veel weghad van een rollercoaster.

Gisterenmiddag om 13 uur zette Courtois, in het bijzijn van Henrotay en de advocaten, finaal zijn handtekening onder een contract voor zes jaar.

Eind goed, al goed
Beeld AP

Monument

Madrid is speciaal. Madrid laat Cristiano Ronaldo vertrekken omdat het niet wil ingaan op zijn vraag om een salarisverhoging. Madrid stelt geen sportief directeur aan omdat de voorzitter het transferbeleid wil bepalen. Madrid ontslaat op het eind van het seizoen elke trainer die geen prijs wint.

Maar ook: Madrid stelt een nieuwe speler voor en nodigt daarbij familie, vrienden en vriendinnen uit. Madrid stuurt elk jaar een telegram naar iedere landskampioen over de hele wereld, tot Swaziland toe. Madrid speelt elk seizoen met Kerstmis een 'Match tegen de Armoede'. Madrid is Madrid.

Courtois is hier op zijn plaats. Ook Courtois is speciaal. Een mannetje. Hij wrong de voorbije weken vakkundig de arm om van 'de Cruella de Vil van Chelsea', directeur Marina Granovskaia. Iets wat Hazard niet wilde/lukte.

Courtois kan de komende zes seizoenen uitgroeien tot een monument van Real Madrid - hij heeft daarvoor de klasse. Binnen twee, drie jaar zwaaien de aanvoerders Sergio Ramos en Marcelo af, en zal Courtois samen met Raphaël Varane het nieuwe gezicht van de Madrileense defensie vormen.

De afwezigheid van zijn kinderen ging het voorbije jaar steeds zwaarder wegen op Courtois. Die hervonden rust en stabiliteit moeten van hem een nog betere doelman maken.

In 2013 hield Ramos met een rake kopstoot in minuut 95 Courtois van een Champions League-zege met Atlético Madrid. "Ik ga Ramos straks vertellen: 'Dit keer winnen we hem samen.' Die trofee is mijn ultieme droom, hier."

De perszaal lachte, Courtois ook. Hij stond op, trok zijn dasje recht en verdween door een deur, recht in de wijdopen muil van het Bernabéu-theater, waar elke van zijn saves zal worden onthaald met gouden rijst, maar waar ook elke foute uittrap een publieke kastijding voor 80.000 socio's zal veroorzaken.

Papa Thierry Courtois knipperde eens met zijn ogen. Kun je als vader nog meer trots voelen dan als je je bloedeigen kind ziet roepen: 'Hala Madrid'?