© REUTERS

Sadiq Khan herkozen voor historische derde termijn als burgemeester van Londen

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zaterdag zoals verwacht herkozen. Met alle kiesdisctricten geteld haalt de politicus van het sociaal-democratische Labour het van Susan Hall van de Conservatieve Partij, melden BBC en Sky News. Hij is de eerste persoon ooit die een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

blg

De 53-jarige zoon van Pakistaanse immigranten ging al lange tijd ruim aan kop in de peilingen, maar de Labour-partij maakte zich nog wel zorgen of haar kiezers wel naar de stembus zouden gaan. Khan kreeg 43,8 procent van de stemmen, Hall bleef steken op 32,7 procent.

“Eer om stad te dienen”

“Het is de eer van mijn leven om de stad waar ik van hou te dienen”, zei Khan in zijn overwinningstoespraak. “Het is echt een eer om herkozen te worden voor een derde termijn en een grotere overwinningsmarge. Vandaag gaat het niet om het schrijven van geschiedenis, maar om het vormgeven van onze toekomst.”

Zijn belangrijkste rivaal, Susan Hall, feliciteerde Khan en riep hem op “Londen beter te maken voor ons allemaal”.

Khan is sinds 2016 burgemeester. Zijn voorganger was de conservatieve politicus Boris Johnson, die acht jaar burgemeester was en later premier werd. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde de sociaaldemocraat onder meer gratis schoolmaaltijden aan te bieden en de prijzen van het lokale vervoer te bevriezen. Hij wil 40.000 nieuwe flats creëren en ervoor zorgen dat daklozen tegen 2030 niet meer op straat hoeven te slapen.

Labour boekte deze week veel overwinningen bij de lokale verkiezingen. De partij won ook de burgemeestersposten van onder meer Liverpool, Manchester en South Yorkshire. De uitslag wordt gezien als graadmeter voor de aankomende landelijke verkiezingen.

Labourleider Keir Starmer lijkt een reële kans te hebben de nieuwe bewoner te worden van Downing Street. “Vandaag vieren we het begin van een omslag, een van de laatste stappen voor de parlementsverkiezingen”, zei Starmer zaterdag in Mansfield in de East Midlands, waar hij de verkiezing van Labourburgemeester Clare Ward vierde.

De Conservatieven leden zware verliezen, met zelfs de ergste nederlaag in lokale verkiezingen in 40 jaar. De partij van premier Rishi Sunak verloor ruim 470 zetels in gemeenteraden en is nu zelfs de derde partij, achter Labour en de Liberal Democrats. Labour heeft meer dan 180 zetels gewonnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER