© BDD

Sofie Helsen krijgt 15 jaar cel voor kindermoord: “U besloot uw pasgeboren kind geen leven te gunnen”

De rechtbank zag woensdag amper verzachtende omstandigheden voor Sofie Helsen, de moeder van twee die haar pasgeboren dochtertje Marthe in de zomer van 2014 moedwillig liet sterven in de toiletpot waarboven de vrouw bevallen was. “U had tijd genoeg om u te bedenken”, luidde het.

Marc Helsen

Meer dan drie jaar hield Sofie Helsen (26) uit Oosterwijk (Westerlo) vol dat ze dacht dat ze een miskraam had toen ze op 13 juli 2014 boven de toiletpot beviel. Omdat ze slechts vijf maanden zwanger zou zijn geweest. Voor haar partner Bjorn en haar vriendinnen verzon ze verhaaltjes over abortus en bezoeken aan gynaecologen die ze nooit aflegde. Maar de strafrechtbank in Turnhout ontzenuwde haar argumenten en leugens één voor één.

Onwetendheid? Onvrijwillige doodslag? Schuldig verzuim wegens verstijfd door stress en angst? In het vonnis veegde rechtbankvoorzitter Willemijn Verhoeve dat allemaal van tafel: “Sofie Helsen heeft opzettelijk niet gehandeld en op die manier bewust het pas geboren slachtoffer kort na de geboorte laten sterven.”

Over de voorbedachtheid bij wat er die fatale dag in de badkamer bij haar thuis gebeurde had de rechter evenmin twijfels: de wetsdokter had immers uitgemaakt dat de kleine Marthe nog tussen de 6 en de 12 minuten vocht voor haar leven, terwijl ze met haar hoofdje omlaag in de toiletpot lag. Dat maakte de baby na verloop van tijd het ademen onmogelijk.

“De beklaagd heeft voldoende tijd gehad om terug te komen op haar besluit om geen hulp te bieden”, concludeerde de rechtbank. Dat maakte dat de rechter voor de kwalificatie van de feiten maar één conclusie kon trekken: kindermoord. Ze stuurde Sofie Helsen voor vijftien jaar naar de gevangenis. In theorie, en na goed gedrag, kan ze na vijf jaar (min de tijd die ze in voorhechtenis zat) vrijkomen, maar de strafrechtbank moet daarover nog een beslissing nemen.

De eerste en de laatste minuten van Marthe

Sofie wist sinds januari 2014 dat ze zwanger was. Ze gaf ook toe dat ze de volgende maanden op internet naar info over adoptie had gezocht. Maar Sofie liet de termijn waarbinnen een abortus wettelijk is toegestaan, verstrijken. Ze hield daarna vol dat ze dacht dat het om een miskraam ging, ook al was het kind levend en voldragen.

En dat laatste wíst ze, zo motiveerde de rechtbank het vonnis: “De beklaagde moet buiten elke redelijke twijfel hebben gezien dat het een voldragen kind betrof en niet slechts een onvoldragen foetus van vijf maanden. Ze was al eerder bevallen van een dochtertje. Ze wist dus op die fatale dag dat ze ging bevallen door de signalen die haar lichaam gaf.”

Op 13 juli 2014, om 7.12u, waren de weeën volop bezig. Op dat moment sms’te Sofie naar Bjorn D.W., die dan nog thuis was, dat ze buikpijn had: “Als het niet betert, ga ik naar de dokter.”

Om 10.08u – Bjorn was toen op zijn werk – kwam het tweede bericht: “Ik heb een miskraam.”

De laatste sms kwam om 11u: “ Maak dat ge hier bent, het is eraf gekomen.”

Sofie Helsen beviel dus tussen 10.08u en 11u. De rechter vatte de doodstrijd van het kindje als volgt samen: “Het pasgeboren slachtoffer kende een gruwelijk dood. Ze bevond zich gedurende de eerste en de enige minuten van haar leven in een toiletpot, terwijl ze langzaam en gedurende een periode van 6 tot 12 minuten, stikte. De enige die haar op dat ogenblik uit deze levensbedreigende situatie had kunnen redden was haar moeder. Maar die besloot om de levensnoodzakelijk hulp niet te verlenen en haar pasgeboren dochtertje geen leven te gunnen.”

“Correct vonnis, streep eronder”

Voor de familieleden van het slachtoffertje heeft de rechtbank een correct vonnis geveld. “De strafmaat doet er voor ons eigenlijk niet toe”, zegt Stef De Winter, broer van vader Bjorn, namens de familie. “Ze is schuldig verklaard, na 3,5 jaar is dat het enige wat telt, ook al heeft zij ondertussen een nieuw leven opgebouwd met een nieuwe partner en een nieuw kind. Voor ons is het nu gedaan, wij willen er een streep onder trekken, ongeacht of Sofie beslist in beroep te gaan, of niet.”

Helsen moet aan Bjorn De Winter 15.300 euro schadevergoeding betalen en ook 3.000 euro aan meester Ariën, die als voogd ad hoc werd aangesteld voor C., het eerste kindje van Sofie.

Sofie Helsen werd in oktober 2015 “ongewild” opnieuw zwanger en kreeg een tweede kindje bij haar nieuwe vriend.