© Frederik Beyens

Hier eet je de beste carpaccio in Antwerpen

Carpaccio is geen oud traditioneel gerecht met een rijke flamboyante geschiedenis, maar ontstond pas in 1950 en werd bedacht door Giuseppe Cipriani, de eigenaar van de legendarische Harry’s Bar in Venetië. Een habitué, gravin Amalia Nani Mocenigo, moest rood vlees eten om haar bloedarmoede te bestrijden. Toen ze vroeg hoe dit gerecht heette, merkte Cipriani een affiche op van een tentoonstelling met veel rood van de schilder Vittore Carpaccio... en de rest is geschiedenis.

Luc Hoornaert

IJkpunt: Arte

De broers Lampis zijn niet de eerste de beste wanneer het op authentiek Italiaans eten aankomt. Arte op de Suikerrui staat al sinds 1990 aan de Antwerpse top. In het restaurant wacht hedendaagse kunst discreet op bewonderende blikken.

De carpaccio is fantastisch en voor de liefhebbers is er ook een pizza die - wanneer hij uit de oven komt - belegd wordt met carpaccio van rund. Dit is duidelijk een Italiaans restaurant dat eerlijk gezegd veel meer aandacht verdient. Bravo!

Suikerrui 24, 2000 Antwerpen, 03-226.29.70

© Frederik Beyens

Italiaanse mama: Fra Bartolo

Bezielster van deze mediterrane pleisterplaats is italofiel Chantal De Groof die vooral door zelfstudie en een ware adoratie van de Italiaanse cultuur leerde koken als een rasechte Italiaanse mama. Hier is alles no-nonsense en zoals het een echte osteria betaamt, staan de gerechten op een bord uitgeschreven.

Chantal weet de Italiaanse keuken te brengen zodat je je even in Italië waant, vooral dan wanneer het zonnetje schijnt en je op het stemmige terras kan plaatsnemen om lekkere carpaccio te eten.

Florent Van Cauwenberghstraat 12, 2500 Lier, 03-488.33.89

Klassieker: Cucina Marangon

Fabio Marangon heeft Venetiaanse roots en carpaccio is dus een must en een blijver op zijn kaart. De chef heeft zich het gerecht eigen gemaakt, maar bereidt het wel met enorm veel respect voor het origineel.

Cucina Marangon is en blijft een van de allerbeste Italiaanse restaurants van het land, en dit al bijna dertig jaar. De eigen vormentaal van de chef, steeds bijgestaan door zijn Liana, geeft een eigen karakter aan de gerechten die hun basis vinden in hun thuisbasis, de Veneto.

Patersstraat 9, 2300 Turnhout, 014-42.43.81

Charmant: Brusketta

Brusketta is zo’n typisch klein zaakje waar de Italiaanse charme van afdruipt. Het is er gezellig druk en een beetje rumoerig, zodat je je meteen in Italië waant. Hier heersen de eenvoudige gerechten, waar Italianen heer en meester in zijn.

De carpaccio is hier onberispelijk, net zoals het grootste deel van de kaart. Je kan blind vertrouwen op Luciano Paesano. De eigenaar en bezieler verstaat de kunst om zijn gasten het echte Italië-gevoel mee te geven wanneer ze zijn Brusketta bezoeken.

Jan Van Rijswijcklaan 67, 2018 Antwerpen, 03-238.26.00