De oude luifel in het Hof van Coolhem wordt vervangen door een Aspergepunt.© Hof van Coolhem

Hof van Coolhem krijgt Aspergepunt

Puurs-Sint-Amands -

Het aspergeseizoen is van start gegaan. In de bakermat van het ‘witte goud’, Puurs-Sint-Amands vindt tot 24 juni het Aspergefestival plaats. Naar aanleiding daarvan kondigt de gemeente de bouw van een nieuw infopunt over de asperge aan.

Wout Van Den Eede

Dit nieuwe infopunt vervangt het oude in het historisch domein Hof van Coolhem, waar ooit is geplant door Henri Meersman. Dat deed hij op vraag van de Mechelse familie Van de Wiele die toen eigenaar was van het domein.

“Nu wordt de oude luifel van deze tuin omgetoverd tot een modern belevingscentrum, waar bezoekers een interactieve reis maken door de geschiedenis, teeltprocessen en culinaire toepassingen van de asperge”, zegt schepen van Toerisme Ann-Marie Morel (CD&V - team Koen). “Je kunt je dus verwachten aan een mix van historische verhalen, hedendaagse inzichten en digitale extra’s die alle zintuigen prikkelen.”De huidige aspergetuin is een initiatief van Vriendenkring Hof van Coolhem. Die zal ook mee de schouders zetten onder het Aspergepunt. De vereniging krijgt daarbij steun van professionele partners. Denk aan eetcafé Hof van Coolhem, restaurant Eyckerhof, aspergebedrijf Amelinckx, de werkgroep Erfgoed Puurs-Sint-Amands en de samentuin Liezelevelt. Het Aspergepunt zou eind dit jaar klaar moeten zijn.

Subsidie

“Tijdens de coronacrisis kreeg het toerisme zware klappen”, vertelt Morel. “Om de sector erbovenop te helpen, deed Toerisme Vlaanderen een oproep om nieuwe projecten uit de grond te stampen. Dat mocht onder andere in de categorie ‘Culinaire beleving’. Die was ons op het lijf geschreven en daarom dienden we Aspergepunt in als project. Het werd aanvaard en door de samenwerking en steun van Vlaanderen kunnen we dit project verwezenlijken.”

Het volledige programma van het Aspergefestival ontdek je op www.aspergefestival.be.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners