© jhs

© jhs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Topstukken komen naar Antwerpen voor barokjaar 2018: “Rubens is een internationale magneet”

Het barokjaar dat in 2018 in Antwerpen georganiseerd wordt, zal verschillende buitenlandse topstukken van Rubens en zijn tijdgenoten naar het Rubenshuis en andere musea brengen. Het worden drukke jaren voor het Rubenshuis want ook de renovatie van het portiek en tuinpaviljoen staan er in de steigers en tegen 2020 komt er een nieuw onthaalgebouw: het Rubens Experience Center.

Maaike Floor, Belga

Het belevingscentrum voor het Rubenshuis zal worden ontworpen door het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen investeren samen 6 miljoen in het project, dat aan het Hopland zal komen in plaats van het huidige onthaalgebouw op de Wapper. In 2020 zal het klaar zijn.

Het Rubens Experience Center moet de bezoekers op een innovatieve manier ontvangen en informeren. Het tijdelijke glazen onthaalpaviljoen op de Wapper dat in 1993 in gebruik werd genomen, kon de grote stroom van bezoekers niet meer aan.

Barokjaar

Ondertussen is gestart met de renovatie van de portiek en het tuinpaviljoen, de enige twee originele elementen van het Rubenshuis. Tijdens het barokjaar in 2018 zullen bezoekers op de stellingen kunnen klimmen om de details van de bouwwerken en de restauratie van dichtbij te bekijken. Het hele restauratieproject kost 1,5 miljoen.

Donderdag werd ook het programma van het barokjaar voorgesteld. In het Rubenshuis zelf komt de tentoonstelling ‘De Meester komt thuis’. Er wordt onder meer werk gemaakt van een bruikleen van een stuk van Titiaan - die een grote invloed had op Rubens’ stijl - en twee schilderijen van de meester zelf die zich in buitenlandse collecties bevinden en voor het eerst terugkeren naar de plek waar ze ooit werden gemaakt: ‘Kindermoord te Betlehem’ en ‘Het martelaarschap van Sint Andreas’

“De figuur Rubens is een internationale magneet en dat willen we de komende jaren, maar ook nadien nog, meer verzilveren in de vorm van het aantrekken van toeristen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). “Na Rubens komen in 2019 en 2020 met Bruegel en Van Eyck nog twee Vlaamse Meesters aan bod.”

MAS

In het MAS komt een tentoonstelling met het werk van Michaelina Wautier, in het MuHKA cureert Luc Tuymans de tentoonstelling Sanguine-Bloedrood met sleutelwerken uit de barok en werk van hedendaagse kunstenaars en ook in onder andere het Middelheim Museum, Museum Plantin-Moretus, Fotomuseum, Snijder&Rockoxhuis en in de monumentale kerken wordt aandacht besteed aan het barokjaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER