Luister naar

Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nieuws
In deze rubriek verlaten journalisten van het Nederlands Dagblad hun gangbare paden om te schrijven, tonen of bejubelen wat ze maar willen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 22 oktober 2018 om 15:14
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie
Vrijplaats: Een blik op de werkruimte van de politieke redactie

Nou ja, ik verlaat niet zozeer een voor mij gangbaar pad. Maar ik laat u, beste lezer, vandaag zien hoe wij er als team Politiek & Economie in Den Haag bij zitten. In die zin is het voor u in elk geval géén gangbaar pad. En met de hand op mijn hart: dit is zoals het écht is, we hebben niet eens de bureaus opgeruimd.

Wij zijn nogal gehecht aan onze werkkamer, ondanks dat wij vermoeden dat er iets te weinig luchtverversing is (dat wordt na de grote renovatie van het Binnenhof beter, is ons beloofd). En de ramen kunnen niet open; vandaar die ventilator op de foto linksonder. Die zorgt voor een licht verkoelend briesje als de temperatuur weer eens oploopt door een naderende deadline, een politieke crisis of gewoon op een zomerse dag.

We zitten op een echte ‘schrijvende’ verdieping in de mediatoren van de Tweede Kamer; aan dezelfde gang zitten ook het AD, De Telegraaf en Nu.nl. Maar waarom wij vooral zo aan onze kamer hechten, is vanwege de blik op de Ridderzaal en het uitzicht over Den Haag (tja, dat ziet u dan weer niet op deze foto’s). In de verte kunnen we zelfs de koninklijke standaard op Paleis Noordeinde ontwaren, zodat we altijd kunnen nagaan of de koning in het land is.

Afbeelding

Rechtsboven is afgelopen dinsdagavond. Collega Sjoerd Mouissie (met de duim omhoog) wordt immer gade geslagen door Kees van der Staaij. De tekening komt uit het boekje The Fat Boy With The Bomb And 299 More Of The World Craziest Politicians. Dat dan weer wel.

Daarnaast hangt een prijswinnende foto van het roemruchte CDA-congres in de Arnhemse Rijnhal, in 2010. Ab Klink voert het woord, collega Piet de Jong en ik zitten pal achter hem.

Op de foto linksonder – donderdag gemaakt – is het archief van Piet zichtbaar. Met zijn dertig jaar Binnenhofervaring behoedt hij ons voor fouten. Maar papieren archieven zijn ‘uit’; ook dit moet weg voordat de verbouwing begint.

De collega in het blauw geblokte overhemd (en boven met witte polo) is Eduard Sloot. U ziet, hij werkt altijd door. Hij is onze huiseconoom; alle dingen met getallen laten we aan hem over.

Achter Piet en op de deur naar de gang hangt een poster met alle Kamerleden. Maar met ónze gemiddelde ‘zittingsduur’ van nu 16,7 jaar, overtreffen we de Kamerleden ruimschoots.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?