Luister naar

Noren bereiden zich voor op ramp of oorlog

Nieuws
Negen liter water, twee pakjes knekkebrød (het Noorse knäckebröd), een pak havermout, kaarsen, en een batterijenradio. Dat zijn vijf van de meer dan twintig items die iedere Noor in huis moet hebben om in geval van een oorlog of ramp de eerste dagen door te komen.
Eric van den Outenaar redactie vk
zaterdag 20 oktober 2018 om 03:00

Oslo

‘Noorwegen is een veilig land, maar hoe meer mensen voorbereid zijn, hoe veiliger we zijn. We zien bedreigingen in de natuur door de klimaatverandering, er is dreiging van terrorisme en we moeten voorbereid zijn in het geval van een oorlog.’ Dat zei Tor Mikkel Wara, de Noorse minister voor Justitie en Paraatheid, vrijdagochtend bij de presentatie van de nieuwe voorlichtingscampagne om burgers onderdeel te maken van de zogeheten ‘totale verdediging’ van het Scandinavische land. ‘We zijn er in het moderne Noorwegen te veel aan gewend geraakt dat de stroom nooit meer uitvalt of de telefoon het altijd doet.’

‘Het is tijd dat we weer in actie komen’, zegt Morten Harangen, woordvoerder van DSB, de veiligheidsinstantie die verantwoordelijk is voor crisisvoorlichting. Tijdens de Koude Oorlog publiceerde DSB met enige regelmaat een boek waarin de Noren uitgelegd kregen hoeveel hout en ingelegde haring ze altijd in huis moesten hebben. Na 1990 vond de overheid van het Scandinavische land dat niet langer nodig omdat de Koude Oorlog voorbij was.

angst voor ‘de Russen’

Na de invasie van Rusland van de Krim in 2014 is in Noorwegen de angst voor ‘de Russen’ weer tot leven gewekt. De Noren delen in het noorden een grens met Rusland en zijn net als de Zweden en de Finnen altijd op hun hoede voor het ‘onvoorspelbare’ Rusland. De DSB zegt geïnspireerd te zijn door de Zweedse MSB, die eerder dit jaar al het initiatief nam om Zweedse burgers aan te sporen meer rantsoen in te slaan.

Noorwegen is lid van de NAVO, de twee andere Scandinavische landen niet. Zweden en Finland werken wel steeds nauwer samen met de NAVO. Volgende week doen ze ook mee met een van de grootste militaire oefeningen van de NAVO in jaren, die wordt gehouden in Noorwegen. De training duurt een maand en er worden 50.000 militairen, 250 vliegtuigen en 65 schepen ingezet. Er doen meer dan dertig landen aan mee, waaronder Nederland. De aankondiging vrijdag van de Noorse crisisfolder is geen onderdeel van deze militaire oefening, maar komt dus niet op een onverwacht moment.

‘Het is logisch dat we de burger willen betrekken bij de verdediging van ons land’, zegt de Noorse defensiespecialist Janne Haaland Matláry. Het grootste gevaar voor Noorwegen zijn volgens haar vooral cyberaanvallen, die bijvoorbeeld de stroomvoorziening, het internet of belangrijke publieke diensten kunnen platleggen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.

Israël heeft al een tegenaanval uitgevoerd tegen een gebrouw van Hezbollah, dat zondag vanuit Libanon ruim vijftig raketten op Israël had afgevuurd.

Israël wil een 'pijnlijk antwoord' aan Iran geven dat toch geen grote, regionale oorlog ontketent

De schaduwoorlog tussen Iran en Israël is totaal veranderd, in een vrijwel directe confrontatie. Toch wil Israël geen volledige oorlog ontketenen, al zoekt het wel naar een stevig antwoord.

‘Met deze bepaling wordt gepoogd abortus eendimensionaal te benaderen als mensenrecht.'

Wat verandert er concreet als abortus een Europees mensenrecht wordt? 'Voorbeeld van symboolpolitiek'

Zelfs als abortus in Europa als mensenrecht wordt opgenomen in het Handvest van de Grondrechten zal het in de praktijk weinig tot niets uitwerken, zeggen deskundigen.

Een dertienjarig gevlucht meisje en haar moeder verblijven nu in een opvangkamp. 'Het enige wat ze willen, is terug naar huis.’

De oorlog in Soedan treft kinderen hard. 'Een misbruikt meisje vroeg: wat heb ik fout gedaan?'

Verscheurde gezinnen, misbruik tijdens het vluchten en een toename van genitale verminking: kinderen betalen de hoogste prijs van het conflict in Soedan. ‘Hun toekomst is in een oogwenk weggevaagd.’

In Teheran werden demonstraties gehouden om de 'onverwacht succesvolle' aanval op Israël te vieren.

Israël wil Iran prijs laten betalen 'op gepast moment'

Volgens Benny Gantz, lid van het Israëlische oorlogskabinet, zal Israël ‘Iran een prijs laten betalen op een manier en op een moment die voor ons gepast zijn’. Dat zei hij zondag bij aanvang van het overleg van het oorlogskabinet.

Het Weda Bay Industrial Park op het dunbevolkte eiland Halmahera is het eerste geïntegreerde industrieterrein voor nikkel ter wereld - van mijn tot Tesla, is het streven.

De nikkelwinning neemt de Molukken over. 'Na iedere regenbui kleurt de rivier bruin en rood'

Indonesië stimuleert de bouw van reusachtige nikkelmijnen en smelters in een poging de mondiale markt voor batterijen en elektrische voertuigen naar zich toe te trekken. Op het eiland Halmahera zijn de gevolgen te zien.